Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Vogelaar in Krabbendijke

Uit de oude doos: Portugese appelen uit eigen productiebedrijf

In het Nederlandse fruitwereldje neemt de 54-jarige Jan Vogelaar uit het Zeeuwse Krabbendijke een aparte plaats in. "Ik doe in fruit weliswaar, maar een handelaar ben ik eigenlijk niet", zegt hij nogal cryptisch. In ieder geval is hij directeur van Vogelaar Vredehof, een bedrijf dat zich voornamelijk bezighoudt met het verpakken van appelen en peren voor het grootwinkelbedrijf Albert Heijn. Daarnaast is Vogelaar Vredehof eigenaar van een appelteeltbedrijf in Portugal van maar liefst 250 ha waar 600.000 bomen op staan. 

De heer Vogelaar

Jan Vogelaar is een zoon van Dor Vogelaar die in 1930 in Krabbendijke een fruitteeltbedrijf begon. Het bedrijf werd in het voorjaar 1987 gesplitst in een fruitteeltbedrijf onder leiding van Theo Vogelaar, een broer van Jan, en een pakstation onder directie van Jan vogelaar. Jan Vogelaar, die altijd al zelf fruit sorteerde, verpakte en koelde, begon in de jaren 60 eerst op bescheiden schaal, maar ging gaandeweg steeds meer appelen en peren voor Albert Heijn verpakken. Op het ogenblik [1988] bestaat twee derde van de omzet van Vogelaar uit verpakt fruit voor Albert Heijn. Daarnaast heeft het bedrijf ook grossiers en exporteurs als klant.

De heer P. Allewijn, commissionair op de veiling CVZ voor Vogelaar Vredehof

Het inpakken van Zuidelijk Halfrond fruit begint bij Vogelaar Vredehof omstreeks half maart met appels uit voornamelijk Argentinië en Nieuw-Zeeland en soms ook wel een klein gedeelte uit Australië. Het zijn vooral Grannies, Red Delicious en verder wat Gala en Braeburn uit Nieuw-Zeeland. In augustus wordt met het Europese fruit begonnen. Jan Vogelaar: "Waar het Europese fruit dat ik verpak vandaan komt, maakt voor mij in wezen niet veel uit. Wij kopen waar het aanbod voldoende is en tegen een gunstige prijs. Dat kan in Zeeland zijn of in Duitsland. Afgelopen voorjaar bijvoorbeeld werden de Glosters in Zeeland niet voldoende aangeboden en toen hebben we ze uit Duitsland gehaald, waar ze wel voldoende beschikbaar waren."

Moderne transportmiddelen

In 1979 kocht Vogelaar Vredehof - na min of meer toevallig met de toenmalige eigenaar in contact te zijn gekomen - het fruitteeltbedrijf Monte Branco waar dertig mensen werk vinden. De Portugese tak van Vogelaar Vredehof levert voor de helft Grannies en verder Red Delicious, Golden en Ozark Gold. De hele oogst van Grannies wordt geëxporteerd alsmede de helft van de Ozark en een gedeelte van de Golden. Van de totale productie van Monte Branco wordt ongeveer de helft in Portugal op de markt gebracht. Dankzij het gunstige klimaat in dit deel van Portugal kan het fruit vroeger geoogst worden dan b.v. de Franse appelen. Jan Vogelaar: "Die uit noordwest Europa zijn duur geweest en feitelijk nog duur, daarentegen zijn de Grannies en de Golden uit Frankrijk en Italië relatief goedkoop." Van de totale hoeveelheid verpakte appelen en peren komt verreweg het grootste gedeelte uit Nederland. Ongeveer 8% komt uit het eigen productiebedrijf in Portugal en 4% uit het bedrijf van broer Theo in Krabbendijke.

Een deel van de kleinverpakkingslijn

Bij Vogelaar Vredehof werken 30 mensen. Het sorteer- en pakstation meet 3000 m2 en heeft een verpakkingscapaciteit van 7 tot 8 ton per uur. De sorteercapaciteit is hieraan aangepast. In de koelruimten kan 4000 ton fruit worden opgeslagen. De oorspronkelijke boerderij werd in de loop der jaren steeds verder uitgebouwd. De laatste nieuwbouw dateert van 1980. Tot de technische uitrusting behoren kleinverpakkingsmachines van Strapak en een rekfoliemachine van Automac. De appeldompelaar en sorteer- en droogband zijn naar eigen vinding aan de speciale bedrijfseisen aangepast. Eens per maand bezoekt Jan Vogelaar zijn filiaal in Portugal waar zijn 25-jarige zoon assistent-bedrijfsleider is.

Bron: Primeur 17 - Jaargang 02 - 27 mei 1988

Publicatiedatum: