Asalettin Toklu van Bella Frutta uit Hannover

"De Nederlandse aubergineprijzen zijn in sommige gevallen verdubbeld"

Vanwege de stijgende energie- en transportkosten zijn de prijzen voor  kasgroenten in de afgelopen maanden meermaals verhoogd. "We vinden het echter nog steeds moeilijk om deze gestegen inkoopkosten één op één door te berekenen aan onze afnemers en uiteindelijk aan de consumenten", bevestigt Asalettin Toklu, eigenaar van Bella Frutta, gevestigd op de groothandelsmarkt in Hannover. Van hieruit levert het bedrijf aan groothandelsklanten in heel Noord- en Oost-Duitsland. 

De groeiende handelsonderneming werd in 2010 opgericht. Inmiddels levert het bedrijf aan restauranthouders, gespecialiseerde retailers en levensmiddelenwinkels tot in Leipzig en Halle. Asalettin: "Wij krijgen dagelijks verse leveringen uit Nederland, Turkse goederen komen drie keer per week vers bij ons binnen. Door het acute personeelstekort en de loonstijgingen is het momenteel bijzonder moeilijk om vrachtwagenchauffeurs te vinden. We hebben in totaal nog acht vrachtwagens voor de levering beschikbaar, maar als dit zo door gaat kan het op den duur lastig worden."


Asalettin Toklu van Bella Frutta

Recordhoge prijsstijgingen
Vruchtgroenten worden het hele jaar door in grote hoeveelheden verkocht. "Nederlandse trostomaten en paprika's zijn kwalitatief gezien momenteel onverslaanbaar. Ook Belgische Elite-tomaten zijn bijzonder gewild. Nederlandse aubergines worden momenteel tegen zeer hoge prijzen verhandeld, de inkoopprijzen hiervan zijn in sommige gevallen verdubbeld. Turkse vruchtgroenten verhandelen we in de zomer nauwelijks vanwege de hoge invoerrechten. De verkoop hiervan komt pas vanaf oktober/november weer succesvol op gang. In tegenstelling tot Turks fruit is er bij Turkse groenten vooral in de zomer grotendeels sprake van alternatieven die van minder ver hoeven te komen, waardoor er een stuk exclusiviteit ontbreekt."

De enige uitzondering is volgens Asalettin het bonte palet aan minigroenten uit Turkse teelt. "Of het nu gaat om mini-courgettes, snackkomkommers of mini-aubergines, deze categorie wint duidelijk aan belang. Hetzelfde geldt voor alle soorten puntpaprika's, die inmiddels het hele jaar door verkrijgbaar zijn. In de winter zijn deze over het algemeen wat duurder, omdat men tijdens de koude tijd van het jaar ook in de Turkse kassen met hogere stookkosten te maken heeft." Asalettin ziet ook op de langere termijn nog meer verkooppotentieel voor deze productcategorie. "Wij hebben in het verleden geprobeerd om bepaalde producten in de retail in het assortiment te krijgen, maar de Turkse minigroenten vestigen zich hoofdzakelijk als klassiek groothandelsartikel."

Voor meer informatie:
Asalettin Toklu
Bella Frutta GmbH
D-Großmarkt Hannover, Duitsland
Tel: +49  (0)176 840 732 29
info@bella-frutta.de 
bella-frutta.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.