Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Bram Kooij, de jongste Maroc importeur

A. Kooij Agrarische Handelsmij. te Barendrecht, specialist in citrus en bananen, importeert dit seizoen rechtstreeks zijn Maroc clementines en sinaasappelen, alsmede diverse groenten- soorten zoals tomaten en paprika uit Marokko. Tot dit seizoen was de export uitsluitend in handen van de O.C.E. (Office de Commercialisation de l'Exportation). Koning Hassan heeft in het recente verleden de privatisering van bedrijven voorgesteld. Dit houdt onder meer in dat boeren, tuinders en coöperaties de vrijheid hebben hun producten zelfstandig te verhandelen en te exporteren. Dit resulteerde onder meer in de oprichting van een nieuwe exportcombinatie Agri Souss te Agadir. De heer Bram Kooij is van de zomer naar Marokko geweest en heeft daar contacten gelegd met Agri Souss. Ten behoeve van de Marokkaanse importen heeft hij een dochtermaatschappij opgericht: Marned, de afkorting van Marokko - Nederland.

De heer A. Kooij, directeur

Bram Kooij is een van de grotere citrusleveranciers aan de grootwinkelketens. Indirect levert hij deze producten aan 740 winkels en supermarkten. Bram Kooij: "Door de jaren heen heeft de grootwinkelketen goede relaties met Spanje onderhouden. In het najaar worden er al afspraken gemaakt over leveranties en prijzen. Door het labiele klimaat in Spanje, dan een teveel regen en om de zoveel jaar vorstschade, kunnen de Spanjaarden hun afspraken niet nakomen. Bovendien wil het grootwinkelbedrijf wel meer dan alleen Spaans citrus. Ze gaat steeds meer op een breder assortiment over. Daarnaast wil de grootwinkelketen fruit van goede kwaliteit en koopt het graag bepaalde hoeveelheden voor langere periodes in. Dit was in het verleden geheel onmogelijk, daar al het Marokkaanse fruit in Rotterdam geveild moest worden. Daar de Marokkaanse coöperaties nu zelf mogen exporteren, past de privatisering geheel bij het beleid van de grootwinkelketen. De Marokkanen kunnen hierdoor direct op deze behoefte van de grootwinkelketen."

De heer Mohammed Laroussi, de contactpersoon voor Marokko

Op de vraag of dit nu wel een verbetering is, zegt Kooij: "We importeren nu enige tijd en hoewel we nog weinig ervaring met Marokko hebben, wordt er gehandeld en gepland zoals in de groente- en fruitbranche gebruikelijk is. In onze branche is een goede communicatie nu eenmaal onontbeerlijk, vandaar dat we in Tanger een eigen kantoor hebben. Men houdt zich daar hoofdzakelijk met de coördinatie en de verlading bezig. Met Tanger hebben we de hele dag voortdurend contact, eigenlijk indien noodzakelijk, 24 uur per dag. Een ander belangrijk punt is, dat onze mensen in Marokko in overleg met ons, beslissen op welke wijze er verladen wordt. Zo komen alle clementines per auto door Spanje, waardoor we het fruit in een goede conditie binnenkrijgen. Een ander belangrijk punt is de verkoop op langere termijn. Dat is niet alleen voor het grootwinkelbedrijf interessant, maar ook zeker voor de fruittelers in Marokko. Het geeft hen een bepaalde zekerheid, waardoor hun toch al grote financieringsproblemen belangrijk verlicht worden. Deze trend zagen we al eerder bij de Hollandse boeren en tuinders. De jonge generatie wacht niet meer af wat de prijzen in de toekomst zullen zijn, maar ze verkoopt het liefst op contract zodat ze weet waar ze aan toe is. Ook in Nederland koopt de grootwinkelketen steeds meer buiten de veilingen om, direct bij de producent."

De twee modernste Affeldt kleinverpakkingsmachines

Bij Agri Souss ligt de leiding geheel in handen van een jonge generatie die voor de belangen van de boer, hun werkgever, opkomt. Goed onderricht en kennis hebbende van de moderne marketing, voert zij een gericht beleid. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat ze voortdurend op de hoogte gehouden wil worden van het consumptiegedrag van de Europeaan en de wensen van de grootwinkelketen, zodat ze daar tijdig op in kan spelen. Tot op heden verzond Agri Souss zo'n 160.000 colli clementines naar Barendrecht. degene die voor de Marokkaanse zaak verantwoordelijk is, is de heer Mohammed Laroussi.

Per minuut verlaten 60 netverpakkingen de machines

Naast citrus ontvangt Bram Kooij eveneens Marokkaanse tomaten. Hij ontvangt tot op heden het ras Long Life, een sterk ras, dat hier dezelfde prijs opbrengt als de Spaanse. Verder ontvangt hij kleine hoeveelheden paprika. "Wat de groenten betreft, wordt er een studie gedaan naar de behoefte aan Marokkaanse groenten in de wintermaanden, zodat men in Marokko een teeltplanning kan maken. De leveranties zullen over enkele maanden verspreid moeten zijn." 

Naaste de handel in citrusfruit is Bram Kooij een van de grote bananenhandelaren. Onder normale omstandigheden verhandelt hij wekelijks 10.000 tot 12.000 kartons Del Monte bananen. In de eerste week van december was dit 16.4000 kartons. Bram Kooij: "Del Monte is een goede banaan die met elk ander merk vergeleken kan worden, maar prijstechnisch is deze aantrekkelijk, zowel voor de handel als voor de specialist. Onlangs nog heb ik drie nieuwe rijpingscellen in gebruik genomen, waardoor ik wekelijks 17.000 colli kan ontvangen." 

Bron: Primeur Kerst - Jaargang 03 - 23 december 1988

Publicatiedatum: