Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Ben van der Waal, Rotterdam

De thans [1988] 50-jarige Ben van der Waal zit al vanaf zijn zeventiende jaar in de handel. Hij kwam bij de bekende groothandel S. de Waard, maar toen hij 21 jaar was nam hij het bedrijf geheel over. Hij kent nog de oude situatie aan het Noordplein te Rotterdam. Maar in 1969 verhuisde hij met de gehele markt naar de Spaanse Polder. "Deze markt heeft altijd een grote aantrekkingskracht gehad. Niet alleen kopen de Rotterdammers er, maar ook velen uit de omtrek en uit het zuiden van het land. Toen we hier kwamen was dat voor ons een luxe. We kregen hier redelijke ruimtes met koelcellen en kantoren. We beschikten hier over twee eenheden, maar dit werd al spoedig te klein. Na twee jaar hadden we drie eenheden, en twee jaar later kwamen we op vijf. Nu is dit negen en een half, ca. 1000 vierkante meter en nog zitten we te krap. Hier op de markt is geen ruimte te krijgen, althans voorlopig niet. Dit is jammer, want de productie van onze huidige bananencellen is te klein. Die gaan we nog dit jaar uitbreiden", zegt Ben.

Ben van der Waal: Alleen Turbana

Altijd propere vrachtwagens

De huidige cellen, acht in totaal, hebben een capaciteit van 600 tot 1000 dozen elk. Nog dit jaar worden er vier cellen bijgebouwd. Ben doet uitsluitend Turbana bananen. Als we hem de vraag stellen waarom hij geen meerdere merken voert zoals de meeste anderen zegt hij: "We zijn met Turbana in zee gegaan en dat bevalt ons uitstekend. De laatste jaren is dit het beste merk, dat we tegen markt bewuste prijzen kopen. Dit is niet alleen voor ons gunstig, maar ook voor onze afnemers en natuurlijk voor de consumenten. Dat het grootste winkelbedrijf in Nederland, Albert Heijn, op Turbana over gegaan is, is wel een afdoende bewijs, als we weten dat zij kwaliteit en de prijzen lange tijd gevolgd heeft. Van groot belang vind ik verder dat deze bananen uit één land komen. Dit is voor de behandeling erg belangrijk. als je geregeld bananen uit andere landen haalt, sta je nogal eens voor verrassingen. Verder wijs ik er nog op, dat als wij achter Turbana staan, zij achter ons staan. Dit is geen grootspraak, want het komt nogal eens voor dat ik meer bananen nodig heb, dan ik krijgen kan. Het gevolg is dat ik toch altijd voldoende bananen in huis heb. Kijk, als de handel slecht gaat, doe ik voor hen ook meer dan van me verlangd wordt. Ten slotte hebben we altijd goed contact met elkaar. Als er wat met de markt gaande is, word ik direct door de importeur Velleman & Tas ingelicht, zodat bijtijds maatregelen genomen kunnen worden."

Dhr. Kanters van Velleman & Tas, een geregelde bezoeker

Mels, de bananenstoker

Ondertussen is de heer Kanters, directeur van Velleman & Tas binnen gekomen. Op de vraag of het niet toevallig was, dat hij hier binnenkwam, vertelde hij: "Ik kom hier regelmatig op de markt, maar wat Ben over de samenwerking vertelde, is volkomen waar. Wij als importeurs hebben hem nodig en hij ons. Dit is in beider belang. Ben is een van de grotere bananenstokers in de Benelux. Door onze goede samenwerking, de constante kwaliteit en de gunstige prijzen heeft hij een grote klantenkring weten op te bouwen."

Nog onlangs is Ben van der Waal met 200 klanten naar de André van Duyn show geweest. Met de Kerst krijgen alle klanten een dikke kalkoen van hem en met Pasen een doos paaseitjes. "Wij doen steeds wat voor onze klanten en zij stellen dit erg op prijs. Van mijn bananenomzet gaat ca. 35% naar de supermarkten, 35% naar de markthandelaren en 30% naar de specialiteitenwinkels. Verder leveren we ook aan de shipshandlers, maar deze bananen worden ongestookt verkocht."

"Nog dit jaar gaan we onze capaciteit met 4 cellen van 400 à 750 colli per stuk vergoten. Deze cellen worden volledig elektronisch bestuurd. Door een agressieve verkoop bereiken we een steeds grotere omzet. Daarnaast zijn we in staat snel op de marktsituatie in te spelen." Tenslotte wijst hij nog op een diploma dat aan de muur hangt, hetgeen hij in Colombia behaald heeft na een intensieve bananencursus op de plantage.

Vakblad AGF schreef in 1990 over een mammoetorder voor het buitenland:

'Ben van der Waal denkt met een uitzonderlijke prestatie in het Guiness Book of Records te komen. In één cel van 700 vierkante meter rijpte hij vorige week maar liefst 20.196 dozen Turbana bananen, of wel 400 ton. "Bij mijn weten bestaat er in Europa geen bananenrijpkamer waarin zoveel bananen tegelijk kunnen worden gerijpt," zegt Ben.'

Klik op foto voor een vergroting.

Bron: Vakblad AGF | Primeur 12 - Jaargang 02 - 11 maart 1988

GSM nr Ben: 0653-903 103

Publicatiedatum: