verwerkte tomatenproducten

"Niet zozeer de prijs, maar vooral de beschikbaarheid is het probleem"

Henry Lamotte Food is een wereldwijd actieve leverancier van verwerkte levensmiddelproducten, die sinds 1925 actief is. Volgens Yannik Schultka, sales manager van het bedrijf voor de levensmiddelindustrie, is er momenteel sprake van een grote vraag naar tomaten, aangezien tomaten uit veel oorsprongsgebieden al uitverkocht zijn. "Degenen die nog geen goederen hebben ingeslagen, zullen tot volgend jaar ook nauwelijks nog goederen ontvangen", aldus Yannik.


Yannik Schultka en Kristina Müller van Henry Lamotte Food op de Biofach 2022 

Meerdere miljoenen kilo's verwerkte tomaten
"Wij kopen wereldwijd tomaten in en die zijn hoofdzakelijk van Europese oorsprong, dat wil zeggen Spanje, Portugal en Italië. We importeren echter ook Turkse tomaten en deels goederen uit Chili, omdat de volumes niet voldoende zijn geweest en de oogsten ook zo gespreid zijn. Over het algemeen hebben wij voor alle artikelen een wereldwijde oorsprong, omdat wij ook zeer breed gepositioneerd zijn." Andere populaire producten zijn paprika's en chilipepers, maar ook producten zoals graan, bulgur, quinoa et cetera.

Yannik schat in dat voor de productie meerdere miljoenen kilo's tomaten gebruikt worden. "Alles bij elkaar hebben we circa tachtig productgroepen, die we uit meer dan zestig landen afnemen, hoofdzakelijk van Europese oorsprong. Onze afzetmarkt is Duitsland, maar we hebben ook wat klanten in derde landen. We bieden hoofdzakelijk producten in conserven aan, maar ook onbewerkte producten zoals bulgur en quinoa. Bovendien werken we rechtstreeks samen met de telers in de respectievelijke landen van herkomst, en beschikken wij over een wereldwijd sourcingsysteem waarbij de producten in containers bij ons worden afgeleverd en vervolgens door ons naar de klanten verder getransporteerd worden wanneer dat nodig is."

Incidentele tekorten verwacht
Als zuivere handelsonderneming wordt Henry Lamotte Food weliswaar niet direct door de hoge prijzen getroffen, maar ook zij moet de extra kosten van de telers natuurlijk doorberekenen. "Het hoofdcriterium voor onze klanten is echter niet zozeer de prijs, maar veelmeer de beschikbaarheid van de goederen", zegt Yannik. "Wij bieden in principe topkwaliteit aan, wat in feite deelt uitmaakt van onze bedrijfsstandaard. Zodra wij contracten afsluiten is dat precies de topprioriteit van onze klanten." Van tomatenpuree tot aan gedroogde tomaten en blokjes, Henry Lamotte biedt alle stadia van de productie aan. Afnemers van de producten zijn de verwerkende levensmiddelindustrie, de retail, de groothandel, maar ook privé labels.

"Er zullen zeker tekorten ontstaan bij bepaalde producten. Want zodra de goederen op zijn, zal er niet snel meer nieuwe aanvoer komen. Wij kopen echter ook goederen uit landen die door hun optimale klimatologische omstandigheden het hele jaar door bevoorrading kunnen garanderen, zoals ananas uit Thailand", aldus Yannik.

Transport wordt geleidelijk weer normaal - biologisch en vegan in opmars
Het transport loopt inmiddels ook weer beter dan in de afgelopen twee jaar. "Het is pas problematisch wanneer aanloophavens, zoals de haven van Shanghai, vanwege corona veertien dagen gesloten worden. We voelen de effecten daar natuurlijk wel van. Maar er zijn al tekenen van normalisatie." 

Afgezien daarvan is de vraag naar veganistische en biologische producten gestegen, net als de vraag naar vleesvervangers zoals jackfruit. Over het algemeen kunnen alle producten van conventionele oorsprong ook in bio-kwaliteit aangeboden worden. En ook al neemt de vraag naar biologische producten toe, Henry Lamotte is toch in de eerste plaats een leverancier van conventionele goederen.

Voor meer informatie: 
Yannik Schultka
Henry Lamotte Food GmbH
Auf dem Dreieck 3
D-28197 Bremen, Duitsland
Tel: +49 421 5239 47 0
info@lamotte-food.de 
www.lamotte-food.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven