Uit de oude doos: Lamaire, een bedrijf in uitbreiding

Lamaire in Vleteren is een sterk opkomend en snel uitbreidend bedrijf. De oprichter de heer José Lamaire had in 1944, toen hij direct na de oorlog als commissionair begon, niet kunnen denken dat zijn bedrijf nog eens zou uitgroeien tot wat het op heden geworden is. Thans
[1987] zijn zijn twee zonen José en Willy de zaakvoerders. José, 37 jaar, is de verantwoordelijke man voor het commerciële beleid en Willy, 40 jaar, heeft het financiële beheer. José kwam direct na school in het bedrijf van zijn vader en Willy die ingenieur elektronica is, kwam pas in 1974 in het bedrijf.

De bedrijfsgebouwen

"Toen ik in 1966 in de zaak van mijn vader kwam, hadden we nog slechts een omzet van 1000 t. per jaar. In 1974 was die al opgelopen tot 12.000 t. Ca 25% van de omzet bestond uit vroege rassen. Het overige was allemaal Bintje. Hiervan ging ongeveer 90% in kleinverpakking naar het grootwinkelbedrijf. Langzaam aan begonnen we met onze export op Nederland en West-Duitsland en later naar Frankrijk. In 1976 bouwden we een nieuwe loods met een oppervlakte van 1.250 m2 en een sorteerinrichting met een capaciteit van 10 t. per uur. Daarnaast hadden we de beschikking over een eigen weegbrug", aldus de heer José Lamaire.

De heer José Lamaire

In het nieuwe seizoen worden de aardappelen door een geheel nieuwe sorteermachine met de modernste aan- en afvoerlijnen, door van Overveld gebouwd, verwerkt. De nieuwe sorteercapaciteit is 40 à 50 ton per uur. De opslagbunkers hebben een capaciteit van 535 ton. Verder staat er een volautomatische verpakkingsmachine van Van Overveld.

De heer Willy Lamaire

Dit jaar is er veel Première, maar weer minder Doré's en Eerstelingen. "In juli denken we 7000 ton te verhandelen en in augustus 12.000 ton. Voor ons is de aardappelverwerkende industrie, chips en frites, belangrijker geworden dan de verse markt. Van onze omzet gaat ongeveer 70% naar de industrie en de rest naar de verse markt. Doordat er ongeveer 10% meer gepoot is dan vorig jaar, liggen de prijzen op een laag niveau. De aardappelen vallen grof uit, maar de planten hebben minder knollen.

Een deel van de aardappelbunkers

Sinds 1985 beschikt Lamaire over een koelcapaciteit van 6.000 ton. "Deze wordt dit seizoen uitgebreid tot 9.500 ton en in 1990 beschikken we over een capaciteit van 20.000 ton. In België hebben we te weinig koelruimte. Dit geldt zowel voor de handelaren als voor de boeren. De boeren die zelf niet over eigen koelruimte beschikken kunnen bij ons hun aardappelen opslaan", aldus de heer José Lamaire.

Bron: Primeur 26 - Jaargang 01 - 30 juni 1987


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven