Arie Middelburg, GreenMatch:

"Komkommers het succesnummer, paprika's de teleurstelling van het kasgroentenseizoen"

Tholen - De hoge kosten zijn momenteel een groot aandachtspunt in de kasgroentenmarkt. De prijzen verschillen flink per product. Zo heeft de prijsvorming van de tomaten een behoorlijke dip gehad afgelopen weken, was de prijsvorming van paprika's het meest teleurstellend dit seizoen en zijn de komkommerprijzen juist uitzonderlijk hoog. Arie Middelburg van GreenMatch, dat zich onder andere bezighoudt met de ontwikkeling van afzet en prijsvorming, maakt de balans op.

"De tomatenoogst per vierkante meter was in de afgelopen periode hoog met dank aan de goede zomer. Dit heeft in de afgelopen maand wel voor veel druk op de afzet gezorgd, terwijl die in het voorjaar nog heel goed was verlopen. Nu we gaandeweg het najaar ingaan en we minder licht hebben, neemt de productie af en zijn de prijzen weer wat aan het stijgen. Dit geldt met name voor de trostomaten en specialties, maar inmiddels trekken ook de prijzen voor de losse tomaten wat bij naar verwachting", aldus Arie.

"De paprikamarkt is dit jaar erg wispelturig geweest. We hebben ook bij dit artikel goede producties in de zomer gehad. De laatste weken is de aanvoer wat minder en zijn de prijzen eindelijk weer omhoog gegaan, maar het is bij lange na nog niet genoeg om richting het gemiddelde van de afgelopen jaren te gaan, laat staan dat het voor de dekking zorgt van de hogere kosten", vervolgt Arie. "Daarnaast hebben we bij paprika's nogal wat uitval in de teelt gezien en zal het areaal wat afnemen, zodat mogelijkerwijs er meer schaarste gaat ontstaan in de komende periode zolang er nog geen aanvoer van betekenis vanuit Spanje plaatsvindt. Wel is er nu nog op de paprikamarkt behoorlijke concurrentie vanuit Oost-Europa. Hopelijk zal de markt de komende weken verder bijtrekken, maar vooralsnog zijn de paprikaprijzen het meest teleurstellend van de kasgroenten dit seizoen."

De afzet van de komkommers is dit jaar een heel ander verhaal. "Een succesnummer, twintig cent is dit jaar kortstondig een lage prijs geweest in het voorjaar. Het niveau van prijzen is bijna constant hoger geweest ten opzichte van vorige jaren. Met lang doorlopende prijsvorming van 30 tot 60 cent per stuk is de komkommerprijs bijzonder dit jaar. Er was veel minder belichte teelt, maar ook de producties van de gangbare teelten begonnen later dit voorjaar met ook nog een lager areaal dit seizoen en dat heeft grote gevolgen gehad voor een blijvende schaarste. Natuurlijk hebben de komkommertelers ook met hoge kosten te maken, maar gekeken naar de opbrengsten per m2 bij deze goede zomer is het een goed seizoen voor de komkommertelers", constateert Arie. "De prijs van aubergines is tenslotte dit seizoen helaas maar heel gewoon geweest. Inmiddels leven de prijzen wat op, maar dat was en is ook keihard nodig.

Aan voorspellingen voor het komende seizoen durft Arie zich niet al te veel te wagen. "De belichte teelt was dit jaar al veel kleiner en dat zal naar verwachting nog verder afnemen. Het hele belichte teeltverhaal is met deze gasprijzen gewoon niet rond te rekenen. Natuurlijk zal Zuid-Europa daar proberen op in te spelen, maar zij hebben ook beperkingen en kunnen dat niet zo maar opvangen. Al met al staat er deze winter en vroege voorjaar 2023 nogal wat te gebeuren in de (mindere) toelevering naar de retail en dus ook consumenten. De lagere producties gaan niet ophouden bij een paar procent", besluit Arie.

Voor meer informatie:
Arie Middelburg
GreenMatch
middelburg@greenmatch.nl  
www.greenmatch.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven