Dr. Markus Weck van Kulinaria Deutschland slaat alarm

'Acute bevoorradingscrisis voor vers gesneden salades'

De meeste regio's in Europa waar sla en groenten worden geteeld, maken momenteel een buitengewoon moeilijk zomerseizoen door als gevolg van de dramatische en extreme weersomstandigheden van de afgelopen weken en maanden. Bovendien zijn er beperkingen of de eerste verboden op het gebruik van water, aangezien in bijna alle teeltgebieden de alarmniveaus zijn verhoogd of er zelfs al een crisiswaarschuwing van kracht is. Producenten van vers gesneden salades zijn bijzonder hard getroffen door de tekorten die hierdoor zijn ontstaan bij de bevoorrading.

Volgens de vereniging Kulinaria Deutschland, die bijna 130 middenstandsbedrijven uit de levensmiddelenindustrie vertegenwoordigt, doen zich momenteel in veel Europese teeltgebieden verschillende weersverschijnselen voor met elk een 'uitzonderlijk karakter': 

  • Een eerste hittegolf medio juni met gevolgen voor de gewassen die momenteel worden geoogst. Dit heeft geleid tot problemen wat betreft het aanbod en de kwaliteit.
  • Een tweede hittegolf die in de tweede helft van juli nog heviger uitviel, met onomkeerbare schade aan de kwaliteit van alle bladgroenten voor de lopende oogsten en tot minstens half september gevolgen heeft.
  • Een ongekend watertekort in grote delen van Europa, dat in sommige regio's zelfs tot irrigatieverboden leidt en de gevolgen van de hittegolven nog verder verergert.
    Alle sla, zowel in de conventionele als in de biologische teelt, heeft met bovengenoemde problemen te kampen.

De gevolgen voor de gewassen zijn uiteenlopend:

  • Een algemeen verslechterde kwaliteit van de planten: inwendige necrose die samenhangt met het openbarsten van de cellen van de jonge bladeren (zogeheten zwartrot).
  • Sterk verminderde opbrengsten per hectare. Grote hitte en watertekort blokkeren de vegetatiecyclus van de planten: van een kleinere oogst tot volledige vernietiging van de percelen. 
  • "Vers" geplante sla, die niet goed kan wortelen en daardoor snel afsterft, veroorzaakt nu al knelpunten in de bevoorrading van de komende weken.

"Ondanks alle maatregelen die onze aangesloten bedrijven hebben genomen, die de gevolgen van het extreme weer voor hun afnemers moeten beperken, moeten we vaststellen dat de aanvoer van vrijwel alle grondstoffen voor vers gesneden salades nu al ernstig verstoord is", zegt dr. Markus Weck over de situatie van de producenten. "Er valt bovendien te verwachten dat deze problemen in de komende weken nog verder zullen toenemen", vervolgt hij.

De weersomstandigheden in de komende weken zullen zeer bepalend zijn voor het verder verloop van het zomerseizoen. Maar het is nu al duidelijk dat er een serieuze bevoorradingscrisis is die in augustus of september een hoogtepunt zal bereiken en tot eind oktober gevolgen zal hebben. Dit geldt zowel voor alle slasoorten die momenteel geoogst worden, alsook voor de traditionele herfstgewassen.

Zoals het er nu naar uitziet staan de aangesloten bedrijven de komende maanden voor zeer grote uitdagingen om onder de gegeven omstandigheden de levering van vers gesneden salades van de gebruikelijke kwaliteit te garanderen en de gevolgen van de bevoorradingscrisis zoveel mogelijk te beperken.

Voor meer informatie:
Dr. Markus Weck
Kulinaria Deutschland e.V.
Reuterstraße 151
D-53113 Bonn, Duitsland
Tel: +49 228 212017
info@kulinaria.org  
www.kulinaria.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven