Stefan Hußnätter van H. & F. Frischgemüse

"Botersla heeft een aantrekkelijke prijs-kwaliteitsverhouding"

Het is bekend dat groenten in kleine porties steeds populairder worden, vooral bij jongere consumenten en eenpersoonshuishoudens. Naast komkommers, wortelen en bloemkool worden er ook steeds meer kleine slasoorten geteeld. Als gevolg daarvan winnen ook de boterslaharten, vooral in Bayern, steeds meer aan betekenis. In het Knoblauchsland in Nürnberg worden de fijne slaharten al in marktrelevante hoeveelheden geteeld en het verkooppotentieel van de slasoort is enorm, meent Stefan Hußnätter, groententeler en
-handelaar in Nürnberg.

Circa 7 à 8 jaar geleden bleef Stefan een keer met een partij kropsla zitten die voor de retail onverkoopbaar was vanwege hagelschade. "Toen kwam het idee om de harten eruit te snijden en deze afzonderlijk te verkopen. De verkoopcijfers waren verbazingwekkend goed", zegt de teler. Deze eerste ervaring heeft geleid tot een poging om botersla doelgericht te telen. "We zochten naar een geschikt ras en leerden na de eerste proeven dat botersla vergeleken met de gangbare kropsla een heel andere teeltmethode vereist. Alleen al vanwege de geringe afstand tussen de planten en vanwege de teeltmethoden."

In de groentenschappen van de retail is de botersla vooral in bakjes van twee stuks te vinden. In de horeca ziet men ook een duidelijke trend richting kleinere verpakkingen van ongeveer 8-10 stuks per verpakking. Stefan: "Het voordeel bestaat grotendeels uit het feit dat de slaharten zeer snel bereid kunnen worden. Gewoon met duim en wijsvinger de stronk eruit draaien, het hart voorzichtig uit elkaar drukken, even onder de kraan houden, dressing erover, en klaar is de salade!" 

Continue daling van de hoeveelheid
Inmiddels groeit en gedijt de botersla bij H. & F. Frischgemüse al op circa 15 hectare. De sla wordt over het algemeen van begin mei tot in oktober geoogst en verkocht. "Aan het begin van het seizoen zien we een iets hogere vraag, voor de rest is de productafname gedurende het gehele seizoen tamelijk constant. Hetzelfde geldt voor de prijzen, hoewel we dit jaar vanwege inflatie en extreme kostenstijgingen natuurlijk met een uitzonderingssituatie geconfronteerd worden. Desondanks heeft botersla over het algemeen een aantrekkelijke prijs-kwaliteitsverhouding."

Groeipotentieel voorhanden
Volgens Stefan zijn er momenteel maar weinig telers die zich bezighouden met de doelgerichte teelt van botersla. "Helaas wordt er nog steeds vaak overtollige kropsla gebruikt voor de verwerking tot slaharten. Dat maakt het voor ons soms moeilijk om nieuwe afnemers voor het product te vinden. Degenen die echter voor onze botersla kiezen zijn zonder uitzondering enthousiast, waardoor ik wel verder potentieel zie en hetzelfde geldt voor de consumenten. De continue kwaliteit en de daaruit voortvloeiende herhalingsaankopen zijn uiteindelijk doorslaggevend en zijn daarom bijzonder belangrijk voor ons."

Regionale verkoop als handelsmerk
Als klassiek groententeeltbedrijf in het hart van Franken heeft H. & F. Frischgemüse zich vooral toegelegd op de regionale verkoop van de zelf geteelde groenten. "Regionaliteit heeft voor ons een hoge prioriteit. We leveren onze goederen indien gewenst ook in omliggende deelstaten, maar focussen ons in eerste instantie op de tijdige levering binnen Bayern. Onder het motto 'alles uit één hand' bieden wij daarbij het hele gamma aan diensten rondom groenten, van de bereiding en de verpakking tot aan het transport. Dit geeft ons juist in de huidige tijd een bepaalde flexibiliteit en transparantie."

Foto's: H. & F. Frischgemüse GmbH 

Voor meer informatie:
Stefan Hußnätter
H. & F. Frischgemüse GmbH
Boxbergweg 9
90427 Nürnberg, Duitsland
Tel: +49 (0)911 938 55 86
info@hf-frischgemuese.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven