Dennis Behrendt van Saatzucht Niehoff

Aardappelras Macarena biedt teeltmogelijkheden in Noord-Afrika

Na de succesvolle lancering van het consumptieaardappelras Macarena in 2018 en de generatiewisseling binnen het bedrijf heeft aardappelteler Saatzucht Niehoff zich ten doel gesteld om zijn assortiment aan consumptieaardappelen geleidelijk aan uit te breiden. Op de aankomende Potato Europe zal het bedrijf een selectie aan multiresistente zetmeelrassen en hoogproductieve consumptierassen presenteren. In een interview vertelt Dennis Behrendt, die bij het bedrijf verantwoordelijk is voor de aardappelteelt, over de nieuwste test- en onderzoeksresultaten en het teeltpotentieel van de roodschillige Macarena.

"Wij zullen op de beurs in het bijzonder vier vroege en productieve consumptierassen op de voorgrond plaatsen", aldus Dennis. "Wij hebben besloten om parallel aan het zetmeelsegment, waarin we al vele jaren succesvol actief zijn, ons nu ook steeds meer met consumptieaardappelen bezig te houden. Daarbij is de samenwerking met onze Poolse partner HZZamarte bijzonder belangrijk, met wie wij al enkele jaren nauw samenwerken. Deze samenwerking zullen wij nu verder intensiveren door dit bedrijf in Duitsland en de buurlanden te vertegenwoordigen."


Dennis Behrendt bij de rassendemo van de Macarena op de Potato Europe 2018. Het overwegend vastkokende ras kan over het algemeen vanaf begin september volop geoogst worden.

Geleidelijke areaaluitbreiding bij de Macarena
De ontwikkeling van het assortiment aan consumptieaardappelrassen is in 2018 begonnen met de officiële presentatie van de middelvroege Macarena met rode schil op de Potato Europe (zie ons artikel). "De respons op de beurs was overweldigend en er waren veel aanvragen en geïnteresseerden uit Ierland, Groot-Brittannië en Marokko, landen die we destijds nog niet eens konden bedienen. Uit deze eerste contacten ontstonden in de afgelopen jaren 'vruchtbare' samenwerkingen, waardoor de Macarena nu bij veel bedrijven groeit. Niet alleen in Duitsland, maar ook in Ierland", zegt Dennis terugkijkend. Sinds kort wordt het ras voor het eerst in de Oost-Duitse deelstaten Thüringen, Sachsen en Sachsen-Anhalt getest.

Op de Potato Europe van dit jaar presenteert Saatzucht Niehoff de zetmeelrassen Kuba, Novano en Skawa en het roodschillige consumptieras Macarena (op de foto). Bovendien is er een nieuwe zetmeelstam met multiresistentie, Bü 13.1088.05 genaamd. 

Goede resultaten op verschillende soorten grond
Volgens Dennis worden veel nieuwe registraties met rode schil verward met de alomtegenwoordige Laura. "Het is ons doel om precies deze herkenningswaarde te bereiken met de Macarena." Van doorslaggevend belang hierbij is dat het ras met verschillende grondtypes en teeltomstandigheden om kan gaan, benadrukt Dennis. "Zowel op de zware grond in Niedersachsen alsook op de lichtere grond in Mecklenburg-Vorpommern geeft het ras goede resultaten, dat wil zeggen een goede oogst. Ook het aandeel aan groot uitvallende aardappelen is over het algemeen bijzonder hoog, waardoor het ras ook geschikt is voor de exportmarkt. Als de aardappel onder extreme weersomstandigheden in Duitsland groeit, zie ik namelijk in de toekomst ook goede kansen in landen zoals bijvoorbeeld Noord-Afrika."

Voor meer informatie:
Dennis Behrendt
Saatzucht Niehoff
Gutshof 1
DE-17209 Bütow, Duitsland
Tel: +49 (0)39922 80813
d.behrendt@gutbuetow.de
www.saatzucht-niehoff.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven