Rode schil aardappel Macarena is bijzonder goed geschikt voor de exportmarkt

Veredelaar Niehoff presenteert nieuw aardappelras met hoge opbrengst

Kweekbedrijf K.H. Nütoff uit Bütow zal een nieuw interessant aardappelras presenteren op de aankomende Potato Europe in Bockerode. De aardappel wordt vermarkt onder de merknaam Macarena en is gecreëerd voor de levensmiddelen- en exportmarkt. De midden-vroege aardappel kan half augustus geoogst worden en is dit jaar opnieuw geregistreerd. Macarena is goed te bewaren en heeft een rode schil. Het grootste voordeel is dat het ras goed resistent is tegen langere droogteperiodes en warm weer, maar desondanks een hoge opbrengst levert, aldus een zegsman van het bedrijf. 


De Macarena consumptieaardappel met rode schil kan goed tegen een lange hitteperiode

Uitstekende hitte-tolerantie
In maart dit jaar werd het ras opnieuw geregistreerd na vele Jaren werk. Gedurende meer dan 5 jaar werden er gedetailleerde proeven gedaan in het aardappelbolwerk van Lüneburg Heath en op de velden van vermeerderaar Niehoff voor het klaar was om geregistreerd te worden voor marketing. 

"Dankzij de zeer hoge opbrengsten, met name op zwaardere bodems, is dit hoofdzakelijk stevige ras bijzonder geschikt voor de exportmarkt. Het biedt tevens een ultieme smaa en een gladde schil. Met geel vlees en een goede textuur lijkt het op de Laura, maar is veel winstgevender. 

In de loop van dit jaar met het extreme zomerweer werd het hoe langer hoe meer de vraag hoe het ras zich zou gedragen in bewaring na zware teeltomstandigheden. "Met de droogte van dit jaar hebben we ontdekt dat de Macarena gestaag groeit, zelfs wanneer hittestress aanhoudt. Maar ondanks dat het goed kan compenseren voor hete periodes, bevelen we wel aan om te irrigeren."


Landelijke teeltproeven
Er vind nog geen commerciële teelt plaats van het ras aangezien deze pas in maart van dit jaar werd geregistreerd. Experimentele telers uit verschillende teeltgebieden hebben elkaar gesproken over hoe het ras onderhouden moet worden in de verschillende teeltgebieden en hun corresponderende klimaatomstandigheden. De Macarena wordt al gepromoot door verpakkers en schillers in stand nummer G/B29 op de aankomende Potato Europe op 12 en 13 september.


Het aardappelveredelingsbedrijf in Bütow


Vermeerderingsbedrijf in Mecklenburg 
Het aardappelveredelingsbedrijf Niehoff uit Bütow in Mecklenburg is sinds 1991 gespecialiseerd in succesvolle veredeling, vermeerdering en het poten van zetmeelaardappelen. De locatie in Bütow biedt uitstekende condities voor de vermeerdering van gezonde pootaardappelen. Door nauwe samenwerking met Europese aardappelkwekers zijn er succesvolle rassen uit de belangrijkste aardappelregio's beschikbaar op de markt. Op dit moment probeert het bedrijf zich eveneens te vestigen in de markt voor aardappelen met hoge opbrengst en hoge kwaliteit. 


Voor meer informatie:
Firma Dr. K.-H. Niehoff / Gut Bütow
Gutshof 1, 17209 Bütow
Zentrale: +49(0)39922/8080
Fon: +49(0)39922/80814
Fax: +49(0)39922/80817

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.