Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 32:

"Overzeese aanvoer appelen neemt af, nieuwe oogst in het middelpunt"

Duitse en Nederlandse komkommers domineerden de markt op een aanzienlijk prijsniveau. Volgens de BLE zijn de huidige hoge prijzen het gevolg van het extreme weer, maar ook de gestegen kosten binnen de gehele toegevoegde waardeketen. Belgische partijen doken uitsluitend in Frankfurt in grote hoeveelheden op en in kleinere omvang ook in München. Het aanbod was iets afgenomen, maar was voldoende om de constante vraag te dekken. De vraag was in sommige gevallen enigszins beperkt vanwege de vakantieperiode.

Aangezien vraag en aanbod voldoende met elkaar in evenwicht waren, bleven ook de prijzen grotendeels constant hoog. Met de verbeterde afzetmogelijkheden tegen het weekend hadden de handelaren soms ook de mogelijkheid om lichte prijsverhogingen door te voeren. Snackkomkommers kwamen uit Duitsland, Nederland en Turkije. De verkoop verliep rustig. De prijzen veranderden niet veel: soms daalden ze iets, maar ze trokken ook net zo vaak iets aan.

Appelen
Importen van overzee verloren aan relevantie: de voornamelijk Chileense en Nieuw-Zeelandse aanvoer nam af. Ook de aanvoer uit Zuid-Afrika en Argentinië verloor aan betekenis. In plaats daarvan kwam de nieuwe oogst in het middelpunt te staan: in deze categorie nam de aanvoer van Duitse Delbarestivale en Jonagold appelen merkbaar toe. Braeburn, Gravensteiner en de eerste Elstar-appelen kwamen nieuw in het assortiment.

Peren
Het assortiment bleef veranderen, want de import uit Zuid-Afrika, Chili en Argentinië nam steeds verder af. Het aanbod aan Italiaanse Santa Maria en Franse Dr. Jules Guyot-peren nam toe. Maar ook  de Duitse Williams Christ en Clapps Liebling gingen een belangrijkere rol spelen.

Druiven
Italië domineerde de markt: er stonden zeer veel verschillende rassen ter beschikking. De prijzen liepen dan ook erg uiteen. Druiven in een mindere conditie versterkten dit, op sommige plaatsen moest het aanbod zo snel mogelijk verkocht worden. Over het algemeen was de vraag echter niet zo groot. 

Aardbeien
Het Duitse aardbeienaanbod was duidelijk het grootst, en werd aangevuld door leveringen uit Nederland, België en Polen. Het seizoen liep langzaam ten einde: ondanks de zomerse temperaturen was een bepaalde verzadiging bij de klanten niet te ontkennen. Het aanbod nam toe en overtrof op sommige plekken de vraag.

Abrikozen
De beschikbaarheid was duidelijk afgenomen. Franse importen domineerden de markt, gevolgd door Turkse en Italiaanse abrikozen. Leveringen uit het oosten van Europa vulden het aanbod aan. In Frankfurt kostten Duitse abrikozen tot wel 5 euro per kg, wat de verkoop echter nauwelijks belemmerde.

Kersen
Het aanbod nam merkbaar af. Duitse en Poolse kersen domineerden de markt, waarbij het Poolse aanbod vooral in Berlijn opdook. In Keulen en München waren namelijk helemaal geen Poolse kersen te krijgen. Ladingen uit Nederland, Turkije en Griekenland speelden slechts een ondergeschikte rol. Het seizoen was bijna ten einde.

Perziken en nectarines
De Spaanse en Italiaanse aanvoer vormde duidelijk de basis van het aanbod. Partijen uit Frankrijk, Turkije en Griekenland speelden slechts een kleine rol. Het was te merken dat het seizoen al ver gevorderd was, want kwalitatief gezien lieten sommige partijen al wel wat te wensen over. Bovendien waren zowel het aanbod alsook de vraag afgenomen.

Pruimen
Duitse partijen domineerden de markt. Naast Cacaks Schöne en Top waren voornamelijk de rassen Auerbacher en Hanita beschikbaar. Het assortiment veranderde voortdurend, zo kwamen inmiddels ook de eerste Cacaks Fruchtbare pruimen uit Duitsland op de markt. De prijzen gingen eerder naar beneden dan omhoog.

Citroenen
Zuid-Afrikaanse importen domineerden, gevolgd door Argentijnse citroenen. Spaanse partijen hadden een aanvullend karakter en speelden alleen in München een grotere rol. In Frankfurt werd de import van overzee goedkoper, in Keulen alleen het Argentijnse aanbod.

Bananen
Vakantie en hoge temperaturen waren de hoofdredenen voor een eerder zwakke vraag. Aan de vraag kon zonder problemen worden voldaan. Op sommige plaatsen probeerden de handelaren hun prijzen licht te verhogen, maar dit lukte maar zelden.

Bloemkool
Het Duitse aanbod domineerde. Nederland en België vulden het aanbod slechts aan, al werd het aanbod uit deze landen wel relevanter. De afzetmogelijkheden waren eerder afgenomen: het zomerse weer evenals de vakantie zorgden voor een merkbaar lagere vraag.

Sla
Bij ijsbergsla bestond de markt uit Duitse en Nederlandse aanvoer. Alleen in Hamburg was er daarnaast ook nog een zeer beperkt Spaans aanbod verkrijgbaar. De verkoop verliep zeer rustig. Kropsla kwam uit Duitsland en België. Ook in deze categorie kon er zonder problemen aan de vraag worden voldaan.

Tomaten
Zoals gebruikelijk in deze tijd van het seizoen domineerden Nederlandse en Belgische tomaten de markt. Ladingen uit Duitsland, Polen en Italië hadden hooguit een aanvullend karakter. Het aanbod nam alles bij elkaar toe en was voldoende om de constante vraag te dekken. Desondanks bleven de prijzen op hetzelfde niveau als in de voorgaande week.

Paprika's
Nederlandse paprika's werden het meest aangeboden, gevolgd door Belgische paprika's. Uit Turkije kwamen slechts beperkte hoeveelheden. Poolse partijen completeerden het aanbod met zeer kleine hoeveelheden, Duitse paprika's kostten in Frankfurt maximaal 4,30 euro per kg. De verkoop verliep relatief rustig.

Bron: BLE

Publicatiedatum: