Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verdenking valt op watermeloen bij Salmonella-uitbraak in Noorwegen

Een salmonella-uitbraak in Noorwegen met 18 zieke mensen wordt in verband gebracht met watermeloen.

Het Noorse volksgezondheidsinstituut Folkehelseinstituttet (FHI) meldt dat elk van de dertien zieke mensen die tot nu toe zijn geïnterviewd watermeloen had gegeten in de dagen voordat ze ziek werden. De meloenen werden in verschillende winkels gekocht.

De zieken werden getroffen door monofasische Salmonella Typhimurium en acht van hen zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Patiënten zijn tussen de 1 en 87 jaar oud, 10 mannen en 8 vrouwen. Ze wonen in zes verschillende delen van het land. De meesten van hen leven in Møre og Romsdal en Vestland, de anderen in Trøndelag, Rogaland, Troms og Finnmark en Innlandet.

Aandacht voor (water)meloen in internationale risicobeoordeling
De Noorse autoriteit voor voedselveiligheid Mattilsynet geeft aan dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat er nog watermeloenen op de markt zijn die verband houden met de uitbraak. Het fruit is drie tot vier weken houdbaar. De meeste mensen werden ziek van eind juni tot midden juli. 

Er wordt nu geprobeerd te achterhalen waar de betrokken watermeloenen vandaan kwamen. Het fruit wordt grotendeels in de vollegrond in landen met een warm klimaat geteeld.

Om het risico op infectie te verminderen, luidt het advies van de voedselveiligheidsautoriteit met betrekking tot de consumptie van (water)meloen als volgt: gebruik geen (water)meloenen met diepe schade aan de schil, was de (water)meloen en veeg hem droog vooraleer hem in stukken te snijden, was je handen, de borden en het bestek met water en zeep na de consumptie en hou de gesneden (water)meloen koel.

"Meloen en watermeloenen hebben al uitbraken veroorzaakt met verschillende soorten bacteriën", zegt Taran Skjerdal, een onderzoeker aan het Noorse Veterinair Instituut.

"Bij deze uitbraak is het Salmonella. In andere landen zijn er grote uitbraken geweest van Listeria en verschillende andere door voedsel overgedragen pathogenen. De Wereldgezondheidsorganisatie en de Voedsel- en Landbouworganisatie hebben ervoor gekozen om in een internationale risicobeoordeling speciale aandacht te besteden aan (water)meloenen. Het werk hieraan begint in oktober", zegt Skjerdal, die deel uitmaakt van de expertgroep die de beoordeling uitvoert.

Voor meer informatie: foodsafetynews.com

Publicatiedatum: