Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
FAVV

Belangrijkste tips voor voedingsbedrijven die te maken hebben met hoge temperaturen

Het FAVV krijgt elke zomer meer meldingen van mensen die denken ziek te zijn geworden na het consumeren van voeding. In de maanden juni en juli dit jaar gaat het om een verdubbeling in het aantal meldingen van consumenten tegenover de wintermaanden, zo meldt FAVV. Dat hoeft ook niet te verwonderen: er zijn meer evenementen, pop-up bars openen de deuren, mensen spreken af voor een gezellige barbecue. Het FAVV deelt daarom, zeker nu bij de start van een hittegolf, adviezen om voedingsbedrijven te helpen het hoofd (en hun producten) koel te houden.

Advies 1: Check de temperaturen van je producten al bij ontvangst
Wanneer een leverancier levensmiddelen levert is het voor de meeste voedingsbedrijven voldoende om steekproefsgewijs de temperaturen bij ontvangst te controleren. Bij deze warme temperaturen raadt FAVV aan om dit regelmatiger te doen. Producten die koel/ingevroren toekomen worden meteen op de juiste temperatuur bewaard. Op die manier wordt de koudeketen niet onderbroken.

Wanneer men zelf inkopen doet, dient men alle producten ook op de juiste temperatuur te vervoeren.

Advies 2: Hou de thermometer in de gaten
Professionals weten ongetwijfeld dat te koelen voedingsmiddelen verkocht worden vanuit een gekoelde ruimte die voorzien is van een goed geplaatste, afleesbare thermometer. Ook de koelruimten zien af bij deze warme temperaturen. Daarom raden ze aan om de thermometer vaker af te lezen deze dagen. Zo kan snel worden ingegrepen wanneer er zich problemen zouden voordoen.

Nog even een reminder van de belangrijkste kerntemperaturen voor B2C operatoren:

Advies 3: Zet tijdelijk de koelkast of diepvries een graadje lager
Of er nu wordt gewerkt in de keuken van een restaurant, of hamburgers worden verkocht op een lokale markt; tijdens het bereiden van gerechten wordt de deur van de koelkast, koelcel of diepvriezer regelmatig geopend. De hittegolf kan een invloed hebben op de temperatuur binnenin. Door de temperatuur iets lager in te stellen zorgt men alvast voor een buffer. Natuurlijk blijft de belangrijkste regel om de deur meteen terug te sluiten, want spaarzaam omgaan met energie is ook belangrijk.

Advies 4: Stal buffetten niet volledig uit, maar vul ze met mondjesmaat aan
Wie werkt met buffetten voor klanten, dienen goed op te letten. Zowel de warme temperaturen, bacteriën, insecten en andere beestjes zouden de kookprestatie al snel teniet kunnen doen. Een buffet vult men dus beter verschillende keren aan, in plaats van alles in één keer op tafel te zetten.

Levensmiddelen die al werden aangeboden aan consumenten mag niet opnieuw worden geserveerd.

Advies 5: Scherm je producten af van direct zonlicht
Door de hitte kunnen bacteriën zich sneller ontwikkelen. Wanneer gerechten meteen aan de consument worden afgeleverd, bijvoorbeeld bij eetstandjes, is het advies om ingrediënten en gerechten zoveel mogelijk uit de zon te houden. Haal de producten ook pas uit de koelkast of diepvriezer als je er effectief mee aan de slag gaat.

Advies 6: Ontdooien doe je traag of net heel snel
Producten ontdooien is een echte kunst. Warme temperaturen lijken misschien ideaal maar ontdooien in de buitenlucht is echt 'not done'. Ofwel laat de diepgevroren producten op temperatuur komen in de koelkast, ofwel worden ze meteen verhit.

Advies 7: onverkochte goederen correct bewaren
Met voedingsmiddelen die niet verkocht werden, moet men zeer voorzichtig zijn. Vlees, gevogelte en vis moeten worden bewaard op de juiste temperatuur rekening houdend met de uiterste verbruiksdatum. Ontdooide voedingsmiddelen worden in de koelkast bewaard en kunnen niet opnieuw worden ingevroren. De volgende dag worden deze producten het eerst verkocht (maximaal binnen 24 uur).

Bron: FAVV

Publicatiedatum: