Onderzoek naar aanpassing van regelgeving voor gewasbeschermingsmiddelen

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft een gids en een softwaretool ontwikkeld, het Persistence in Soil Analytical Model (Persam), waarmee evaluaties van blootstelling in de bodem kunnen worden uitgevoerd.

"Tot nu toe heeft het Persam-programma geholpen om de te verwachten concentratie van een bepaalde toepassing van gewasbeschermingsmiddelen te berekenen", legt Manu Soto, docent aan de Universiteit van Baskenland (UPV/EHU), uit. "We zijn er nu in geslaagd om de potentiële risico's van deze concentraties en de factoren die dat risico beïnvloeden te extrapoleren, waarbij we niet alleen rekening houden met de bodemgesteldheid, maar ook met het type gewas en het type gewasbeschermingsmiddel dat wordt gebruikt."

Verspreiding van de waargenomen concentraties in de bodem en in het bodemporiewater (op een diepte van 1 cm) na toepassing van het gewasbeschermingsmiddel esfenvaleraat. Er zijn verschillen in de concentraties tussen de twee soorten compartimenten (a en b), evenals verschillen in concentratie tussen verschillende regio's, hoewel de toepassing van het gewasbeschermingsmiddel in Europa vergelijkbaar is. - Afbeelding: UPV/EHU

"Als de toxiciteit varieert afhankelijk van de bodemkenmerken, kan de logica van het toepassen van een enkele dosis in heel Europa niet worden gevolgd, aangezien één dosis mogelijk geen effect heeft in Zweden, maar wel in bijvoorbeeld Spanje of Frankrijk", zegt Erik Urionabarrenetxea, onderzoeker aan de UPV/EHU. "De EFSA wilde dit onderscheid maken en nam contact op met onze groep omdat het essentieel was om een op het landschap gebaseerde beoordelingsmethode te ontwikkelen die rekening zou houden met regionale variabiliteit." 

Bron: samacharcentral.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.