Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Langedijk oudste en grootste koolveiling van Nederland

In het hart van een van de oudste tuinbouwstreken van Nederland, de Langedijk in de kop van Noord-Holland, stond 100 jaar geleden de wieg van de eerste groenteveiling in Nederland, mogelijk zelfs van Europa. Tuinder Dirk Jongerling verkocht daar zijn schuit bloemkool aan de hoogstbiedende: het veilingwezen was geboren. In Broek op Langedijk herinnert het inmiddels tot museum geworden, te midden van water op palen opgetrokken gebouw van de Broeker Veiling aan de tijden toen de tuinders in vaak zelf gebouwde punters en pramen hun groenten ter veiling aanboden. Oorspronkelijk telde de streek drie veilingen, namelijk die in Broek op Langedijk, Warmenhuizen en Noord-Scharwoude. In 1968 werden die door fusie tot één veiling teruggebracht, de coöperatieve Tuinbouwveiling Langedijk en Omstreken.

De heer Deken, directeur van de veiling

De veiling Langedijk telt rond 800 leden die sinds kort verplicht zijn hun producten via de veiling te verkopen. De jaaromzet schommelt de laatste jaren tussen de 30 en 35 miljoen gulden, met als uitschieter 1986 toen in dat jaar voor 56+ miljoen gulden werd omgezet.

Veilingdirecteur Dirk Deken: "In droge seizoenen komt de veiling het best uit de bus. Dat komt doordat de tuinders in deze waterrijke streek bij langdurige droogte hun gewassen door beregenen beter kunnen beïnvloeden dan in grote polders het geval is." De voornaamste aanvoer op de veiling betreft witte en rode kool, aardappelen, uien en breekpeen. Ze maken 70 tot 80% van de totale omzet uit. "Wij zijn zoals dat heet meer een grove tuinbouwveiling. Voor de fijnere groenten kunnen de tuinders beter terecht op de Alkmaarse veiling of ze gaan ook wel naar die in het Westland."

De nieuwe verpakking vindt in Frankrijk redelijke aftrek

De veiling in Langedijk is verreweg de grootste koolveiling van Nederland. Van het totale Nederlandse koolareaal van 2750 ha met in het seizoen 1987/'88 een productie van 165.000 ton, neemt de Langedijkse veiling maar liefst 80% voor haar rekening. Driekwart is bestemd voor export met het laatste jaar West-Duitsland als grootste afnemer van witte kool. 

Directeur Deken, 62 jaar, heeft er daarvan 38 dienstjaren bij de Langedijkse veiling opzitten. "Sinds de jaren zeventig is de koolteelt hier veel verbeterd. Door de verkaveling van grond zijn grotere bedrijven ontstaan, kwamen veel gebouwen met koelinstallaties tot stand en is ook de verpakking sterk verbeterd. Vroeger werd de kool meestal los in de treinwagons vervoerd. Naar Engeland werden ze in grote balen verscheept. Sinds een jaar of tien gaan de kolen doorgaans in baaltjes van 25 kg naar Amerika, Engeland en de Scandinavische landen."

Bron: Primeur 10 - Jaargang 02 - 12 februari 1988

Publicatiedatum: