Mushroom Park en Pilzzucht Mandarin

"Door Koningsoesterzwam uit eigen teelt hebben we totale volume verdubbeld"

In de afgelopen jaren heeft het segment van de gekweekte en exclusieve paddenstoelen zich snel ontwikkeld, en daarmee is ook de vraag naar regionaal gekweekte exotische paddenstoelen zoals koningsoesterzwammen snel gegroeid. In 2015 ontstond in het Noord-Duitse Torgau met de hulp van Koreaanse investeerders de eerste grootschalige kwekerij voor koningsoesterzwammen van Duitsland.  Dankzij de nauwe samenwerking met de al gevestigde en gespecialiseerde handelsonderneming Pilzzucht Mandarin uit Meckenheim heeft men binnen slechts twee jaar een snel groeiend netwerk van afnemers in de retail en groothandel op kunnen bouwen. Wij spraken met Enrico Müller, kwaliteitsmanager van Mushroom Park, en Stefanie Wisniewski, hoofd van Pilzzucht Mandarin, over de geslaagde markttoetreding en de toekomst van de Duitse paddenstoelenteelt.


De hightech kwekerij in Torgau in vogelperspectief

Momenteel bevindt Mushroom Park zich in het laagseizoen, deelt Enrico ons mee. "Ons hoogseizoen concentreert zich duidelijk op de koude tijd van het jaar, rond oktober tot mei, daarna komen de wilde paddenstoelen steeds meer op de voorgrond te staan. Om ook in de zomer meer volume te kunnen verplaatsen is het des te belangrijker om de veelzijdigheid en de versgarantie die de regionale herkomst van onze koningsoesterzwammen met zich meebrengt, aan de buitenwereld kenbaar te maken. De koningsoesterzwam moet als het water dichter bij de consument worden gebracht."

Een blik op de sterk geautomatiseerde vestiging Torgau. In totaal beschikt  Mushroom Park over vier fabrieken.

Ondertussen moet ook de paddenstoelenkwekerij uit Torgau rekening houden met aanzienlijke bedrijfskosten. Enrico: "Reserveonderdelen voor onze machines zijn momenteel heel moeilijk te krijgen. Bij de teelt zijn wij hoofdzakelijk afhankelijk van aardgas, maar ook in de eigen substraatproductie maken prijsstijgingen van tot wel 100% het ons moeilijk. Gelukkig draagt de klant ook voor een groot deel bij aan deze kostenstijgingen."


Mini-koningsoesterzwammen uit Torgau: men maakt onderscheid tussen een mini-sortering (circa 20% van het volume) en standaard-sortering (80%)

Hoge kwaliteit, minimaal aantal reclamaties
In tijden van moeilijke algemene omstandigheden is de partnerschappelijke verkoopstructuur met vaste contractpartners zoals Pilzzucht Mandarin van bijzonder voordeel. "De hightech teelt, de daarmee verbonden kennis en de onovertroffen kwaliteit van de koningsoesterzwammen uit Torgau bij een minimaal aantal reclamaties hebben mij toen al meteen overtuigd", zegt de ervaren zakenvrouw Stefanie Wisniewski.


De vers geoogst kruisdisteloesterzwammen gaan direct vanuit Torgau naar de afnemers, zodat de transportafstanden kort worden gehouden.

"Sinds het begin van onze samenwerking verkopen wij alleen nog maar koningsoesterzwammen uit Torgau, en de enorme respons van onze afnemers uit de retail, de groothandel en de horeca heeft mijn stap duidelijk bevestigd. Dat weerspiegelt zich ook in de cijfers: want met koningsoesterzwammen uit Duitse teelt hebben wij ons totale volume ongeveer kunnen verdubbelen", vervolgt Stefanie.


Een blik op de teelt in flessen. De kwekerij heeft een oppervlakte van circa 6.500 m2 en 39 kweekruimten

Ook kwaliteitsmanager Enrico is meer dan tevreden over de samenwerking: "Het team van Pilzzucht Mandarin heeft de volledige verkoop inclusief marketing overgenomen, waardoor wij ons volledig op de paddenstoelenteelt kunnen richten. In zoverre is de concrete verdeling van de activiteiten een win-winsituatie voor alle betrokkenen." 


De gekweekte paddenstoelen worden overwegend in kratten van 2 kg geleverd. Aan de POS worden ze overwegend in schaaltjes van 150-200 gram aangeboden.

Geleidelijke toename van de wekelijkse opbrengst
In Torgau wordt momenteel op volle capaciteit tot wel 23 ton verse koningsoesterzwammen gekweekt. "Teelttechnisch gezien is er echter nog ruimte voor verbetering. Ten eerste zijn we bezig om onze bedrijfsprocessen nog verder te automatiseren, ten tweede vereist de oogst en de daaropvolgende verwerking een bepaald voorzichtigheid. Dat betekent dat de precisie van ons personeel voortdurend toeneemt met een afnemend storingspercentage tijdens het teeltproces. Ik denk dan ook dat een wekelijkse opbrengst van tot wel 25 ton in de nabije toekomst mogelijk is", besluit Enrico Müller.


Een blik op de verwerking: dankzij de samenwerking met twee andere contractpartners zijn de gekweekte paddenstoelen 'Made in Germany' inmiddels ook in Groot-Brittannië en Nederland verkrijgbaar.

Foto's: Mushroom Park GmbH 

Voor meer informatie:
Enrico Müller
Mushroom Park GmbH
Welsauer Weg 20
D-04860 Torgau, Duitsland
Tel: +49 (0)3421 7784211
mushroompark.em@gmail.com
www.mushroomparkgmbh.com 

Stefanie Wisniewski 
Pilzzucht Mandarin GmbH
Tel: +49 172 261 8409                    
info@speisepilze.eu          
www.speisepilze.eu      


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven