Mart Boender: "De sla fluit de grond uit"

Voorspoedige teelt, maar moeizame markt vollegrondssla

Tholen - "Het is groeizaam weer. De sla fluit de grond uit", vertelt Mart Boender. De tuinder teelt op een areaal van zo'n 8 hectare Lollo Bionda, Lollo Rossa en rode en groene eikenbladsla in de omgeving van Piershil. Waar de teelt voorspoedig verloopt, is de afzet van de vollegrondsgroenten volgens de teler vrij dramatisch. "En dat gebeurt wel vaker een poosje, maar nu is het al een langere periode slecht. Ik heb het gevoel dat de consument toch echt voorzichtiger is geworden in zijn uitgavepatroon."

Bij Tuinderij Boender bestaat bijna de helft van het areaal uit Lollo Bionda, 40% uit Lollo Rossa en de resterende 10% uit rode en groene eikenbladsla. De teler kan zijn vollegrondssla oogsten van begin mei tot en met eind oktober. De warmte is volgens Mart - die samen met zijn vrouw Janske het bedrijf runt - nu nog geen probleem voor de teelt. "De kwaliteit is fantastisch, maar als de warmte aanhoudt, kan het wel problematischer worden."

"Het sla-aanbod is groot, zowel uit de kas met kassla - al dan niet op water geteeld - en ook de Italiaanse slasoorten hebben hun weg hier op de markt goed gevonden. Toch geloof ik in de toekomst van onze vollegrondssla. Wij hebben harde sla, die langer houdbaar is. Die moeten hun weg kunnen vinden op de vele exportmarkten die de Hollandse exporteurs bedienen. Daarnaast merk ik ook dat de binnenlandse supermarkten blij zijn met Nederlands product in de zomer. We hebben momenteel volop sla van eigen bodem om te leveren!"

Voor meer informatie:
Mart Boender
Tuinderij Boender
Noorderstraat 5
3264 AP Nieuw-Beijerland
+31 (0)6 11 15 73 54
mart@tuinderijboender.nl 
www.tuinderijboender.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven