Samenwerking Kaufland en Reichenspurner

Aardbeien, tomaten en paprika's ook in de winter uit Bayern

Kaufland wil het hele jaar door groenten en fruit uit Duitsland aanbieden. Samen met de familie Reichenspurner opent Kaufland in Chiemgau hiervoor een nieuwe kas. Hier worden op een oppervlakte van 22 voetbalvelden aardbeien, tomaten en paprika's het hele jaar door geteeld en geoogst. De daarvoor benodigde energie en warmte wordt nu al voor een deel door hernieuwbare energiebronnen gedekt, en in de nabije toekomst zal dit vrijwel uitsluitend het geval zijn, aldus Kaufland.


Foto: Kaufland

Winterteelt
De meest uiteenlopende tomatensoorten zoals trostomaten, vleestomaten, cocktailtrostomaten, cherrytomaten, mini Roma tomaten en mini Roma trostomaten worden het hele jaar door voor Kaufland geteeld en geoogst. Bovendien worden tussen maart en november paprika's geteeld. Vanuit de nieuwe kas worden Kaufland-filialen niet alleen in het voorjaar en in de nazomer van aardbeien uit Bayern voorzien, maar ook tussen oktober en december.

"Met de kas bieden we ook in de wintermaanden tomaten, paprika's en aardbeien uit Duitsland met een bijzonder aromatische smaak en maximale versheid in onze filialen aan", zegt Stefan Lukes, inkoopdirecteur groenten en fruit bij Kaufland. "Dankzij de teelt in Duitsland besparen we tijd en transportafstanden, en dat heeft een zeer positieve uitwerking op de versheid. De groenten belanden duidelijk sneller vanaf de velden in onze winkels, over het algemeen duurt dit nog geen 24 uur."

Uit een representatief onderzoek van Kaufland bleek onlangs dat veel Duitsers ook in de winter graag paprika's of tomaten eten. Meer dan de helft van de Duitsers (55,4 procent) vindt het belangrijk dat de groenten het hele jaar door in Duitsland worden geteeld. "Door groenten en fruit lokaal te telen, maken we ons een stuk minder afhankelijk van de huidige uitdagingen binnen de wereldwijde leveringsketens en daarmee bevorderen we ook de lokale groenten- en fruittelers", zegt Stefan. "Een duurzame transformatie en versterking van de Duitse tuinbouw voor meer lokale producten is een centraal aandachtspunt van Kaufland."

Hand geoogst
Op piekdagen worden er tot wel 30 ton tomaten, 15 ton paprika's en tot wel zes ton aardbeien geoogst en binnen enkele uren vers aan de Kaufland-filialen in heel Duitsland geleverd dankzij een uitgekiende logistiek en korte transportafstanden. Voor de best mogelijke versheid en kwaliteit worden de planten met de hand verzorgd en wordt er met de hand geoogst. Een scoutingsteam spoort zieken en plagen op. Ziekten en plagen worden bestreden met biologische bestrijders zoals roofwantsen, sluipwespen en lieveheersbeestjes. Voor de optimale bestuiving van de planten worden hommels en bijen van een lokale imkerij ingezet.

Duurzame energievoorziening door zon en geothermie
"Onze focus ligt op een grondstofbesparende en klimaatvriendelijke teelt. In de toekomst zullen we onze complete warmtebehoefte uit onze eigen geothermie-installatie halen", zegt Thomas Reichenspurner van Reichenspurner Hof. Op het dak bevindt zich een zonne-energieinstallatie. De daar geproduceerde elektriciteit wordt volledig in de kas gebruikt. "Via de warmtekrachtkoppeling produceren we de benodigde stroom voor het belichten van de wintertomaten. De afvalwarmte die hierbij ontstaat blijft niet onbenut, maar wordt voor het verwarmen van de kas gebruikt. Ook een groot deel van de CO2 die daarbij geproduceerd wordt is nodig voor de plantengroei, en wordt dus aan de planten gegeven. Op deze wijze maken we op de best mogelijke manier gebruik van de energie", zegt Thomas.

Er wordt uitsluitend met regenwater geïrrigeerd. Dit wordt via de dakoppervlakken in een circa 50.000 kubieke meter groot buitenbassin naast de kas opgevangen. In de omliggende omgeving is er ongeveer 30 hectare aan bloeiend gebied dat dient als habitat en toevluchtsoord voor insecten, vogels en kleine dieren. Dit gebied fungeert bovendien als natuurlijke CO2-opslag.

Voor een veelzijdig groenten- en fruitaanbod, het hele jaar door afkomstig uit Duitsland, werkt Kaufland samen met een groot netwerk aan regionale en nationale telers die ook biologisch en biodynamisch groenten en fruit telen. Op de groenten- en fruitafdeling van Kaufland kunnen klanten het hele jaar door meer dan tweehonderd verschillende groenten- en fruitsoorten uit Duitse teelt vinden.

Voor meer informatie:
unternehmen.kaufland.de
www.reichenspurner-hof.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven