Arbeidstekort leidt tot dramatische voedselverspilling in het VK

Het tekort aan arbeidskrachten heeft geleid tot een vreselijke verspilling van voedsel, waardoor enorme hoeveelheden extra gewassen in gevaar komen, zo hebben Britse telers gewaarschuwd. Door het beperkte aantal seizoensvisa voor overzeese seizoen-arbeiders dreigt de sector in te krimpen en dreigen sommige teeltbedrijven failliet te gaan, aldus brancheorganisaties, net nu in de onlangs door de regering gepubliceerde voedselstrategie de doelstelling is opgenomen de teelt juist te stimuleren.

Uit een enquête onder de leden van de British Berry Growers blijkt dat de jaarlijkse verspilling die uitsluitend te wijten is aan een gebrek aan plukkers, tussen 2020 en 2021 bijna verdubbelt, van £ 18,7 miljoen tot £ 36,5 miljoen. Nick Marston, voorzitter van de brancheorganisatie, voorspelde dat het totaal dit jaar "opnieuw zou verdubbelen".

"Het zal meer zijn, niet minder als een direct gevolg van het beperkte aanbod van arbeid, als een direct gevolg van het overheidsbeleid inzake immigratie," zei hij.

Ali Capper, uitvoerend voorzitter van British Apples and Pears en voormalig voorzitter van de National Farmers' Union tuinbouw en aardappelen raad, zei dat een ijsbergslateler naar verluidt niet in staat was geweest om 2 miljoen kroppen te oogsten, omdat er niet genoeg mensen waren om ze te oogsten.

Bron: esgtelegraph.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven