Daria Reisch en Andreas Allenspach

"Softwareoplossing biedt complete 360 graden visie op kwaliteitsvraagstuk"

De kwaliteitseisen op het gebied van kalibratie, versheid, beschikbaarheid en smaak zijn in de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Ondertussen zijn de algemene omstandigheden in de fruitsector eerder moeilijker geworden ten gevolge van de pandemie, globalisering en klimaatverandering. Met een uitgekiend en holistisch softwaresysteem wil het jonge Zwitserse bedrijf Agrinorm spelers binnen de toeleveringsketen ondersteunen bij het dagelijkse kwaliteitsmanagement, aldus oprichter Daria Reisch en adviseur Andreas Allenspach (Bardini & Verde, voorheen Coop) in een interview.

Het bedrijf vond zijn oorsprong toen de in Oekraïne geboren Daria Reisch telers uit haar geboorteland wilde ondersteunen bij het kwaliteitsmanagement. "Ik moest toen vaststellen dat er geen geschikte technologie voorhanden was om de kwaliteit van de goederen te garanderen, terwijl het probleem van voedselverspilling groter wordt. Daar wilde ik verandering in brengen."


Andreas Allenspach, strategisch adviseur van Agrinorm, en bedrijfsoprichter en -directeur Daria Reisch

De juiste goederen op de juiste plaats inkopen
Daarom richtte Daria in 2019 Agrinorm op. Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) hebben gebruikers toegang tot alle kwaliteitsresultaten, opmerkingen van klanten en partners en andere relevante informatie in een totaaloverzicht. Daria: "Kwaliteitsmanagement speelt een rol binnen de gehele toeleveringsketen, dat betekent dat het niet alleen gaat om uiteindelijk de juiste kwaliteit leveren, maar ook om de juiste goederen op de juiste plaats in te kopen. Concreet gaat het dus niet zo zeer om de kwaliteitscontrole, maar om het vroegtijdig herkennen van problemen en deze te voorkomen." Het bedrijf wil actief bijdragen aan deze andere manier van denken. Dit onderscheidt Agrinorm volgens Daria van conventionele systemen.

De firma Special Fruit, een erkende fruitimporteur uit België, hoort tot de gebruikers van het eerste uur. CEO Bert Barmans is zeer tevreden met de eerste resultaten van de ERP-software: "Als kwaliteitsproblemen pas in het magazijn ontdekt worden, is het vaak al te laat om er nog iets aan te doen. Daarom streven wij ernaar de samenwerking met onze leveranciers in de landen van oorsprong te versterken, zodat er indien mogelijk alleen goederen worden geladen die aan de kwaliteitseisen van onze klanten voldoen." De implementatie van Agrinorm moet deze efficiëntieverbetering binnen de toeleveringsketen versnellen.

360 graden visie op het kwaliteitsvraagstuk
Daarnaast heeft Agrinorm met Andreas Allenspach een branchedeskundige met jarenlange ervaring in binnen- en buitenland aan boord kunnen halen. Als strategisch adviseur ondersteunt hij Agrinorm met zijn branchekennis bij de verdere uitrol van het kwaliteitsmanagementplatform. Andreas: "Ik ben sterk overtuigd van het toepassingspotentieel en het toekomstige succes van dit systeem, aangezien Agrinorm een complete 360 graden visie op het kwaliteitsvraagstuk biedt. Vanuit het oogpunt van de gebruiker creëert Agrinorm uiteindelijk een nuttige basis voor de besluitvorming, wat simpelweg te danken is aan de transparante gegevensverwerving en -weergave."

Daria wijst bovendien op het onuitputtelijke toepassingspotentieel van AI. "Of het nu gaat om neerslag in het land van oorsprong of langere transittijden: kunstmatige intelligentie draagt er uiteindelijk aan bij dat externe factoren die de kwaliteit van de goederen beïnvloeden al enkele weken van tevoren worden herkend en meegedeeld. Samen met onderzoekers, deskundigen en referentieklanten werken we voortdurend aan de verdere ontwikkeling van deze functies." 

Succesvolle aanwezigheid op 's werelds belangrijkste beurs
Als relatief jong bedrijf is marketing en de daarmee verbonden klantenwerving van bijzonder belang. Op de afgelopen Fruit Logisitca in april was Agrinorm dan ook in de start-uphal vertegenwoordigd, en de respons op dit beursoptreden was volgens Daria enorm. "We hebben vastgesteld dat de uitdagingen op het gebied van kwaliteitsmanagement overal merkbaar zijn, waardoor de behoefte aan overeenkomstige softwareoplossingen enorm is. Daarom focussen we ons in eerste instantie op de gehele sector, of het nu gaat om grote ondernemingen of middenstandsbedrijven."

Voor meer informatie:
Daria Reisch
Agrinorm AG
Universitätstrasse 47
CH-8006 Zürich, Zwitserland
Tel: +41 78 66 888 18
info@agrinorm.ai 
www.agrinorm.com 

Bert Barmans
Special Fruit NV
Tel: +32 3 317 06 67 
www.specialfruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven