British Tomato Growers' Association

Britse tomatenteelt weer op de rails

Op 23 mei ging de British Tomato Fortnight van start, de jaarlijkse twee weken durende viering van de Britse tomaat. Volgens de British Tomato Growers' Association liggen de Britse telers, tegen alle verwachtingen in, op schema om dit jaar de gebruikelijke 100.000 ton tomaten te oogsten.

De combinatie van stijgende gaskosten, verstoorde wereldwijde toeleveringsketens, aanhoudende tekorten aan arbeidskrachten en lage lichtniveaus in sommige delen van het land maken het de telers dit jaar niet gemakkelijk.

Gegevens van marktonderzoekgroep Kantar laten zien dat de tomatenverkoop met 2,7% is gestegen ten opzichte van vorig jaar en dat de vraag naar het betere segment met 32% is toegenomen in vergelijking met 2020. De rassen die de meeste vooruitgang boeken zijn onder meer Piccolo cherrytomaten (+28,6%), trostomaten (+19%), en cherrytrostomaten (+16,9%).

In maart, toen het nieuws over mogelijke tomatentekorten zich verspreidde, stegen de Google-zoekopdrachten naar 'Britse tomaat' met 104%, en superfans begonnen bezorgd de British Tomato Growers' Association te bellen.  

Nieuwe omstandigheden
"Britse tomatentelers hebben zoiets nog niet eerder meegemaakt", zegt Paul Faulkner van Evesham Vale Growers, een bedrijf dat tomaten teelt in Worcestershire. "Ik zit al twee decennia in de sector en dit is het moeilijkste jaar dat ik tot nu toe heb beleefd. Het is de perfecte storm geweest, waardoor het voor iedereen in de branche keihard werken is. Covid was lastig, maar nu is het nog veel erger. Gelukkig leggen tomatentelers veel veerkracht aan de dag."

Britse tomatentelers moesten snel handelen met retailpartners en leveranciers om de planning goed af te stemmen op het gebied van timing en logistiek. Sommigen hebben het planten uitgesteld en hebben vervolgens de productie opgevoerd om volop te profiteren van de betere lichtniveaus naarmate de lente overgaat in de zomer. Anderen hebben gegoocheld met de werkshifts om ervoor te zorgen dat de tomaten op het juiste moment de winkels bereiken.

"Al deze veranderingen zijn geen sinecure. Het klinkt misschien eenvoudig, maar het vereist enorme inspanningen van de Britse telers", zegt Julie Woolley van de British Tomato Growers' Association.

"Als sector lopen we voorop in het doen van meer met minder. Door de jaren heen hebben we veel nieuwe technologieën gezien die ons helpen ons energieverbruik te verminderen en hernieuwbare energiebronnen aan te boren. Er is ook fors geïnvesteerd in teelttechnische aspecten, dus we weten precies hoe we het beste uit een tomatenplant kunnen halen."

Weer op het goede spoor
Op basis van de recente driemaandelijkse rondvraag van de British Tomato Growers' Association onder haar leden wordt duidelijk dat deze inspanning zijn vruchten heeft afgeworpen. De Britse tomatenteelt ligt weer op schema en zal dit jaar het gebruikelijke niveau van 100.000 ton tomaten bereiken. Dit komt neer op ongeveer een vijfde van de tomaten die jaarlijks door Britten worden geconsumeerd.

"Tegen alle verwachtingen zijn we klaar voor een oogst van uitstekende kwaliteit met een goede aanvoer in de komende maanden", zegt Woolley.

"Ik ben echt trots op hoe de sector is opgestaan. We nemen het telen van Britse tomaten heel serieus. Het is onze taak om alles uit de kast te halen, zodat de consument de lekkerste en gezondste producten krijgt voor een betaalbare prijs."

Voor meer informatie:
British Tomato Growers' Association
www.britishtomatoes.co.uk      


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven