Fruitplukrobots kunnen tuinbouwsector transformeren

Het is nog altijd niet eenvoudig om een robot een simpele taak als het plukken van een appel uit te laten voeren. Robotica-onderzoeker Joe Davidson in The Guardian: "Het is voor een mens een eenvoudig klusje. Jij en ik sluiten onze ogen en reiken met onze hand naar de boom. We kunnen op de tast voelen waar de appel hangt en hem vervolgens zonder te kijken plukken."

Wetenschappers werken al tientallen jaren aan de ontwikkeling van een gerobotiseerde oplossing die in staat is om een appel te plukken en onbeschadigd in een kist te leggen. Davidson en zijn collega's lieten zich hiervoor inspireren door de menselijke hand. Ze observeerden ervaren fruitplukkers en proberen hun geroutineerde handbewegingen nu na te boosten met robotvingers. 

Hun werk zou de tuinbouwsector weleens kunnen transformeren, door de tijdrovende, fysiek zware taak van het fruitplukken om te vormen tot een snel en eenvoudig proces.

Hun onderzoek heeft een nieuwe impuls gekregen onder invloed van  de verslechterde werkomstandigheden in de sector, de klimaatcrisis en het tekort aan arbeidskrachten als gevolg van de pandemie. Deze technologie zou bij kunnen dragen aan betere en veiligere werkomstandigheden, maar dit hangt mede af van de wijze waarop robots worden ingezet in boomgaarden, zo zeggen belangenverenigingen van arbeiders in de tuinbouwsector. 

Bron: theguardian.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven