Marktbericht Guangzhou groothandelsmarkt week 19

Vraag in China gedaald na de 1 mei-viering

De marktvraag is licht gedaald ten opzichte van de periode rond de 1 mei-viering en Moederdag. Bovendien had Guangzhou te kampen met stortregens die de mensen thuis hielden. Het aantal bezoekers aan de groothandelsmarkt voor fruit in Guangzhou is aanzienlijk gedaald. De markthandelaren zijn deze dagen niet tevreden over het productverkeer.

Zuid-Afrikaanse grapefruit

Veel importfruit is in deze tijd van het jaar citrus, druiven en appelen. De Zuid-Afrikaanse grapefruit zijn nog niet zo lang geleden op de markt gekomen. Hun aanvoerseizoen loopt door tot de herfst. Volgens handelaren is hun prijs nog niet stabiel. Dit is ook het hoogseizoen voor de verkoop van Egyptische sinaasappelen. Hun prijs ligt rond
€ 20,54 per karton. De kwaliteit van de producten is niet ideaal. De meeste druiven op de markt komen uit Chili, Australië en Zuid-Afrika.

Importappelen

Een verkoper van Chileense rode druiven zei dat de productbeweging verschilde op basis van de druivensoort. De #167 en #235 verkochten het best. Er zijn ook Australische rode druiven, Australische groene druiven en de zeldzame Australische pitloze groene druif "Autumn Crisp". Dit ras is zoet en knapperig en verkrijgbaar op de markt van maart tot eind mei.

Australische druiven

Een karton Australische "Autumn Crisp" kost ongeveer € 56,19. Een handelaar legde uit dat de prijsontwikkeling afhankelijk is van de kwaliteit van het product. De Zuid-Afrikaanse blauwe druif "Gold finger", ook bekend als "Moon drop"-druiven, is onlangs op de markt gekomen. De kwaliteit van het product is stabiel, maar het seizoen is nog vroeg, zodat de prijs vrij hoog is. De meest voorkomende importappelrassen op de markt zijn Red Rose appelen en Gala appelen uit Nieuw-Zeeland en Chili. Een handelaar legde uit dat het productverloop voor appelen uit beide teeltgebieden min of meer hetzelfde is.

Zuid-Afrikaanse 'Gold finger' blauwe druiven

Ander importfruit op de Guangzhou-markt zijn onder meer gewone peren uit Nieuw-Zeeland. Hun aanvoerseizoen valt in april en mei. De huidige prijs bedraagt tot ongeveer € 18,41 per karton van 10 kg. Het productverloop is min of meer stabiel. Peruaanse avocado's doen het ook goed op de huidige markt. En Nieuw-Zeelandse kiwi's zijn onlangs ook aangekomen.

Nieuw-Zeelandse peren

De markt biedt ook een verscheidenheid aan binnenlands fruit van topkwaliteit, waaronder de populaire blauwe bessen uit Yunnan. De prijzen van binnenlandse blauwe bessen lopen sterk uiteen omdat er veel verschillende merken, maten en kwaliteiten zijn. De prijzen variëren tussen € 4,25 en € 28,34 per karton. Honingperziken uit Hebei worden verkocht voor € 14,16 per karton van 2,5 kg, maar het productverloop is nog niet optimaal. Enkele van de best verkochte binnenlandse fruitsoorten zijn gele perziken, cherrytomaten, ananas en wasappelen uit Hainan.

Blauwe bessen uit Yunnan

Het populairste fruit onder het Zuidoost-Aziatische importfruit is de Thaise durian. Omdat het aanbod toeneemt, maar de marktvraag na de feestdagen is afgenomen, daalt de huidige prijs. Een karton Mon Thong durian kost ongeveer € 105,72. Het seizoen voor Thaise jackfruit is bijna voorbij. De huidige prijs ligt rond de € 14,15 per karton. Een handelaar legde uit dat Thaise nangka's na mei moeilijk te verkopen zijn. Wat Thaise kokosnoten betreft, was er deze week regelmatig productverkeer. Thais mangosteenfruit is beschikbaar, maar het is nog vroeg in het seizoen en de prijs blijft dalen. De productbeweging is verre van ideaal.

Binnenlandse cherrytomaten (links) en Thaise kokosnoten (rechts)

Sommige handelaren meldden dat Moederdag de fruitverkoop enigszins heeft gestimuleerd, maar dat de productbeweging na de feestdag is vertraagd. Andere handelaren gaven de pandemie en de algemene economische malaise de schuld. Consumenten zijn tegenwoordig erg voorzichtig en dat heeft een zekere invloed op de productbeweging. Weer andere handelaren wijten de trage handel aan de productkwaliteit van het fruit wanneer het op de groothandelsmarkt voor fruit van Guangzhou aankomt.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven