Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Voedselvoorziening na de bevrijding

Het Parool 09-05-1945: "Onder escorte van een Engelsche destroyer en enige spitfires verschenen de 'Lesto' en de 'empire scout' zaterdagmiddag voor de kust bij Hoek van Holland. Zaterdagavond meerden de schepen in het Java-dok, waar maandag een begin werd gemaakt met het lossen van de kostbare lading, die in Antwerpen aan boord was genomen. Totaal zal er gelost worden: 751 ton soepconserven, 878 ton biscuits, 753 ton vleeschconserven, 115 ton chocolade, 117 ton vet, 68 ton gecondenseerde melk, 182 ton suiker en 52 ton zout."

De versierde mast van het schip "Lesto" uit Engeland gelegen aan de Lloydkade, dat als eerste schip na de Tweede Wereldoorlog voedsel in de Rotterdamse haven bracht (J. van Rijn - 1945).

De Dubrovnik, het eerste graanschip dat de Rotterdamse haven aandoet na de Tweede Wereldoorlog, wordt in de Maashaven gelost (Centraal Fotopersbureau E.A. Hof - 1945).

Het sorteren van Amerikaanse voedselpakketten in een loods aan een Rotterdamse haven (A. de Herder 1946)

Het lossen van de eerste bananen na de Tweede Wereldoorlog door havenarbeiders met toezicht van militairen vanuit een zeeschip in treinwagons (A. de Herder - 1946)

In de Tiendstraat voert de Rotterdamse bevolking actie om fruit van de bon te krijgen (A. de Herder - 1946)

Bron: Stadsarchief Rotterdam | Delpher

Publicatiedatum: