Javier Trujillo, Cosafra (Spanje):

"Hoge prijzen kunnen oogstverliezen Spaanse asperges niet compenseren"

De weersomstandigheden hebben de aspergetelers in Granada dit jaar in de steek gelaten. "We ramen 40% minder product te hebben, voornamelijk als gevolg van de droogte in de winter en nat en slecht weer in maart. Ook de start van het seizoen loopt hierdoor een aanzienlijke vertraging op", vertelt Javier Trujillo, voorzitter van de coöperatie San Francisco (Cosafra).

"Nu zitten we midden in het seizoen, maar de maand die we hebben verloren zullen we niet meer kunnen inhalen, omdat we nu moeten concurreren met de andere Europese teeltgebieden. We merken dat er al product op de markt komt van bijvoorbeeld het noorden van Duitsland, Hongarije en het zuiden van Italië. Aldi Duitsland, waaraan wij groene asperges leveren, koopt voor haar winkels in het noorden van het land niet meer bij ons in op dit moment."

 

"Alles heeft met het weer te maken: in het noorden van Europa hebben ze mooie temperaturen gehad waardoor ze nu al kunnen oogsten. Wij daarentegen hadden vorst. Het is echt een ongewoon jaar. Niet alleen hier in Granada hebben we eronder geleden. Ook de witte asperges uit Valladolid, Navarra en zelfs Segovia en Guadalajara hebben behoorlijk last gehad van de kou."

"De oogstopbrengst in de rest van Europa heeft al effect gehad op de prijzen, want die zijn de afgelopen weken gedaald", merkt Javier Trujillo op. "Het is waar dat de prijzen tot nu toe best goed zijn geweest, maar er ontbreken zoveel kilo's dat de hoge prijzen de lage volumes niet zullen compenseren. Daarvoor zijn alle kosten, van transport tot karton, elektriciteit of etiketten, te fors gestegen."


Javier Trujillo, voorzitter van Cosafra

De Andalusische coöperatie Cosafra is gevestigd in Huétor Tájar, in de provincie Granada, en werd opgericht in 1960. Momenteel beschikken de telers van de vereniging over zo'n 2.500 hectare, goed voor circa 2 miljoen kilo asperges in de lente (van maart tot en met juni) en ongeveer 100.000 kilo in de herfst (september en oktober).

"We vermarkten onze asperges vooral in Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Italië, Denemarken en Portugal. In Portugal hebben we dit jaar tot nu toe onze afzet flink zien groeien", vertelt Javier. "In Spanje zelf zien we dit jaar weinig animo. We weten niet goed waarom, maar de vraag is nog niet echt beginnen aan te trekken."

Ondanks de uitdagingen waarmee de sector dit seizoen wordt geconfronteerd, is de groene asperge een belangrijk gewas in Granada. Maar liefst 80% van de Spaanse teelt van groene asperges vindt in deze Andalusische provincie plaats en Spanje is de vijfde grootste teler van deze groente ter wereld.

"Volgend jaar zijn we van plan om te investeren in de aanpassing van onze faciliteiten om te voldoen aan de IFS-norm. Momenteel beschikken we al over de GlobalGAP en GRASP-certificering. We willen ook een nieuwe lijn lanceren waarmee we bijkomende banen gaan creëren. Ons personeel bestaat voornamelijk uit vrouwen uit de regio."

"In Granada is ook de Interprofessionele Organisatie voor de Groene Asperge uit Spanje gevestigd, waarvan ik lid ben", zegt Javier Trujillo, de achtste voorzitter van Cosafra. "Vanuit de Interprofessionele Organisatie organiseren we verschillende promotiecampagnes in Europa, zoals onder meer Cute4you-campagne 'Als Europa wint, dan winnen we allemaal' of de Long Life Challenge waarin Europese topsporters de consumptie van groenten en fruit promoten. Synchroonzwemster Ona Carbonell promoot de groene asperges."

Voor meer informatie:
Cosafra
Carretera de Loja km 0.600
Huétor Tájar (Granada) - Spanje
Tel: +34 958 332 230
cosafra@cosafra.com
www.cosafra.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven