Met een aandeel van 19,2% op de wereldmarkt is Mexico de op één na grootste exporteur van broccoli en bloemkool. Het Noord-Amerikaanse land moet alleen Spanje voor zich dulden.
Van 2016 tot 2020 bedroeg de gemiddelde export van bloemkool en broccoli 259.000 ton. De Verenigde Staten was de belangrijkste bestemming met een aandeel van 97,3% van de Mexicaanse exportvolumes, gevolgd door Canada met 2,3% en Japan met 0,3%.
Volgens gegevens van het Mexicaanse ministerie van Landbouw bedroeg de jaarlijkse globale productie van deze groenten in die periode gemiddeld 28,2 miljoen ton, met een gemiddelde jaarlijkse groei van 1,2%.
Qua oogstopbrengst staat Mexico wereldwijd op de vijfde plaats met een aandeel van 2,4% en een gemiddelde jaarlijkse groei van 4,2%. China staat op één met 33,6%, India op twee met 30,7% en de VS op drie met 4,6%.
In 2021 oogstte Mexico 596.000 ton broccoli, 13.000 ton meer (+2,2%) dan in 2020. Bloemkool bleef stabiel op ongeveer 100.000 ton. Van 2016 tot 2020 teelde Mexico gemiddeld 680.000 ton van beide groenten.
De staat Guanajuato was in die periode de belangrijkste producent van broccoli en bloemkool, met een aandeel van 61% van de totale Mexicaanse oogstopbrengst. Puebla, op verre afstand de tweede belangrijkste staat, was goed voor 9,4% en een gemiddelde jaarlijkse groei van 3,7%. Broccoli en bloemkool zijn jaarrond verkrijgbaar in Mexico.
Bron: contrareplica.mx