LAVA trapt het Vlaamse asperge-hoogseizoen officieel af met 'eerste steek'

Tholen - Gisteren was de officiële opening van het Vlaamse aspergeseizoen, georganiseerd door LAVA. Met de 'eerste steek' op het terrein van aspergeteler Leo Henckens in Kinrooi kan het hoogseizoen van de traditionele teelt in openlucht van start gaan. Burgemeester van Kinrooi Jo Brouns en Lode Ceyssens, de nieuwe voorzitter van de Boerenbond, hadden de eer om de eerste asperges uit de grond te steken.


Aspergeteler Leo Henckens (rechts) legt de kneepjes van het vak uit aan burgemeester Jo Brouns (links) en Lode Ceyssens (midden)

De organisatie pakte hiervoor uit. "Sinds maart kunnen we beetje bij beetje de eerste Vlaamse asperges terugvinden. Dit is de voorloper op het asperge-hoogseizoen, dankzij de beschutte aspergeteelt (in serres). Het ware hoogseizoen start met de traditionele teelt in openlucht, naargelang de weersomstandigheden, rond midden april en duurt slechts 10 weken."


Er werd vervolgens trots geposeerd met het behaalde resultaat

Tijdens een persevent werd, mede dankzij het prachtige weer, het 'witte goud' letterlijk in het zonnetje gezet. De toegestroomde gasten werden onthaald in Hoeve ’t Bommesaarke van Leo en Carine Henckens – Snijkers, waar de BelOrta Greenhouse voor de gelegenheid was uitgestald. Vanuit deze hybride serre/foodtruck werden de gasten getrakteerd op een aspergehapje en drankje.


De BelOrta Greenhouse, waaruit de hapjes en drankjes werden geserveerd, viel gelijk op.

Maarten De Moor, directeur van LAVA, nam als eerste het woord om iedereen welkom te heten. Hij gaf aan dat het areaal dit jaar bij haar aspergetelers bestaat uit ongeveer 485 ha, verdeeld over een totaal van 150 bedrijven. Daarna nam burgemeester Jo Brouns het over. Hij sprak zijn waardering uit voor de hardwerkende telers in de regio. "In deze tijden van groeiend belang van lokale producten zijn we meer en meer afhankelijk van deze vakmannen die dag in dag uit werken om lokale producten aan te kunnen bieden."


Vlnr: Leo en Carine Henckens - Snijkers, Jo Brouns, Maarten De Moor, Raf De Blaiser en Lode Ceyssens

Ten slotte werd de aandacht gericht op gastheer Leo Henckens, die vereerd was om iedereen te mogen ontvangen voor de 'eerste steek'. De teler sprak van een goede kwaliteit en ging uit van een mooi aankomend seizoen. Leo liet vervolgens zijn aspergesorteermachine zien en benadrukte eens te meer het belang van digitalisatie in de tuinbouw. "Zeker in deze tijden van arbeiderskrapte wordt automatisering en robotisering steeds belangrijker voor ons."


Leo legt met veel passie de werking van zijn sorteermachine uit.

De teler heeft 9,5 hectare asperges en begeleidde de bezoekers naar het veld, direct aan de hoeve gelegen. Hier kregen Jo Brouns en Lode Ceyssens een spoedcursus 'steken' van Leo, waarna ze zelf de handen besloten vuil te maken. Onder de stralende zon werd de start van het hoogseizoen officieel ingeluid. Het evenement werd afgesloten met de mogelijkheid om een ritje te maken langs de Kinrooise aspergevelden, aangeboden door Visit Kinrooi. Bovendien konden de nieuwe asperges, door middel van verschillende 'kraakverse' bereidingen, alvast worden geproefd.

Bekijk hieronder nog wat foto's voor een sfeerimpressie van de dag

Voor meer informatie:
LAVA
Tiensevest 136
B-3000 Leuven, België
Tel. +32 (0)15 50 42 50
info@lava.be 
www.lava.be

BelOrta
Mechelsesteenweg 120
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32(0)15 55 11 11
info@belorta.be  
www.belorta.be 

Hoeve 't Bommesaarke
Kessenicherweg 27
3640 Kinrooi, België
+32 494 87 17 91
www.aspergeskinrooi.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven