"Paarse asperges zijn erg geliefd in Frankrijk"

Voor Laurent Bouillard is het telen van asperges een familieaangelegenheid. Samen met zijn twee zonen Damien en Anthony teelt hij op 45 hectare asperges. Domaine de Sorbeyret, dat drie teeltbedrijven in de Franse regio Gard in de Provence beheert, teelt behalve asperges ook kersen, Mirabel-pruimen, olijven en druiven. "Voor het telen van asperges beschikken we over 2 hectare kassen. De overige asperges telen we in de vollegrond. De eerste oogst in de kassen heeft op 26 januari 2022 plaatsgevonden en de laatste oogst vindt over een of twee weken plaats. Het seizoen is heel goed begonnen. De asperges zijn van goede kwaliteit en worden afgezet tegen mooie prijzen."

Dit jaar is de vollegrondsteelt met twee tot drie weken vertraagd. "We zijn twee weken geleden met de oogst van de asperges uit de vollegrond begonnen. De lage wintertemperaturen hebben de teelt vertraagd en de vorige week gemeten temperaturen van onder het vriespunt hebben de aan de open lucht blootgestelde uiteinden van de asperges beschadigd. Hierdoor zijn de asperges ongeschikt geworden voor consumptie. Deze situatie levert een probleem op met betrekking tot de afzetkalender. In het algemeen geldt dat hoe meer de productie over de tijd wordt gespreid, hoe minder er haast is en hoe gemakkelijker de productie te beheren is. Maar asperges groeien zeer goed bij ongeveer 18-20°C, dus met de temperaturen die we tot nu toe hebben gehad, ziet het ernaar uit dat het seizoen van 2022 laat zal zijn."

Laurent Bouillard teelt niet alleen witte asperges in tunnels, maar ook paarse asperges die op de lokale markt worden verhandeld. "Paarse asperges zijn heel populair in de Provence, van Marseille tot Avignon. We telen ze daarom zonder zeil, zodat ze – voordat ze groen worden – die mooie paarse kleur krijgen. De paarse kleur van de asperges is een teken dat de asperges zich in het tussenstadium bevinden van de ontwikkeling van wit naar groen. Asperges blijven gewoon wit als ze onder zeil worden geteeld en krijgen hun kleur op het moment dat ze aan het zonlicht worden blootgesteld."

Voor meer informatie:
Bouillard Laurent
Domaine de Sorbeyret
compta@domainedesorbeyret.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven