"Het afzetpotentieel van de BGA-bloemkool uit Calahorra is veel hoger dan de oogstopbrengst"

De enige bloemkool met beschermde geografische aanduiding in Spanje wordt geteeld in de beroemde wijnstreek La Rioja en wordt exclusief door S.A.T. Frutas y Verduras Valle de Rincón op de markt gebracht. "Het seizoen van de BGA-bloemkool uit Calahorra vindt plaats van eind oktober tot begin/half juni. In tegenstelling tot de korte cyclus-bloemkolen die bijvoorbeeld in de Levante worden geteeld, hebben de bloemkolen van Calahorra en omliggende gemeenten groeicycli van 90 tot wel 230 dagen. Deze langzame groei maakt de Calahorra-bloemkool compacter, steviger en witter. Het zorgt ook voor een langere houdbaarheid", zegt Adolfo Nájera, voorzitter van telersvereniging Valle de Rincón.


Adolfo Nájera

"De jaarlijkse productie van de Calahorra-bloemkool ligt rond de 1,5 miljoen stuks. We zetten ze voornamelijk af op de binnenlandse markt, met name in het midden en het noorden van Spanje. De afzet loopt elk jaar heel vlot, want de vraag is constant. Het verkooppotentieel is zelfs veel hoger dan de oogstopbrengst", merkt Adolfo op.

"Als we beurzen bezoeken, ontmoeten we ook veel mensen die geïnteresseerd zijn in de export van onze bloemkool. Hoewel die kans zich voordoet, kunnen we de exportmarkt momenteel nog niet bedienen. Maar we werken eraan."

"Deze groente is een klassieker in onze streek, maar beetje bij beetje neemt de productie af. Een van de grote problemen is de generatiewisseling", zegt Adolfo Nájera. "Het werk op het veld is erg zwaar. De bloemkool groeit in de maanden dat het koud is in La Rioja. Het regent er en het vriest. En de schommelingen in de productie – er zijn perioden waarin er niets kan worden geoogst en dan weer momenten waarop de volumes zich opstapelen – zorgen voor hoogtes en laagtes in de prijsvorming."

"We zien dat veel groenten voor de versmarkt in onze regio met hetzelfde probleem kampen. De teelt ervan vergt veel toewijding, aandacht en werk. De interesse in andere gewassen zoals wijndruiven, een product dat het heel goed doet in La Rioja, gaat ten kosten van groenten die voorheen wel interessant waren voor de telers."

"Toch heeft de Calahorra-bloemkool met beschermde geografische aanduiding nog steeds potentieel op de markt. We hebben de mogelijkheid om te exporteren en we blijven telers en bedrijven overtuigen om zich aan te sluiten bij ons kwaliteitsmerk", benadrukt de voorzitter. "We hebben al verschillende acties gevoerd in het BGA-gebied en gesprekken aangeknoopt met telers en pakstations om op deze groente in te zetten en gebruik te maken van de kans die de BGA momenteel biedt."

Bloemkolen en peren uit La Rioja met gedifferentieerde kwaliteit
De Calahorra-bloemkool wordt geteeld in La Rioja Baja, het oostelijke deel van het gewest. Naast de gemeente Calahorra, die zijn naam geeft aan het kwaliteitskeurmerk, behoren ook de gemeenten Aguilar del Río Alhama, Alcanadre, Aldeanueva de Ebro, Alfaro, Arnedo, Autol, Cervera del Río Alhama, Pradejón, Quel en Rincón de Soto tot het gebied waarover de BGA zich uitstrekt. In enkele van deze gemeenten wordt ook een ander product geteeld dat officieel wordt erkend vanwege zijn gedifferentieerde kwaliteit, de Rincón de Soto-peer met beschermde oorsprongsbenaming (BOB).

"De Rincón de Soto-peer behaalde de beschermde oorsprongs-benaming in 2002. Valle de Rincón is een pionier van het merk. We waren er vanaf het begin bij en we zijn de belangrijkste teler en handelaar van deze peer", vertelt Adolfo.

"Het afzetseizoen verloopt niet slecht. Het fruit bewaart goed, maar net als voor de rest van de groenten en fruit, zie je toch een vertraging van de consumptie. Gelukkig hebben we onze BOB. De consument erkent dat toch en daarom doen we het nog behoorlijk goed."

Het nieuwe seizoen van deze peren gaat in de zomer van start. Voorlopig is het nog wachten op de eerste bloesems, maar het ziet ernaar uit dat de oogst rijkelijk zal zijn.

"In onze regio zijn er veel kleinschalige telers. Maar omdat we ons op het kwaliteitsaspect focussen, kunnen we ons onderscheiden. De BGA en de BOB maken het de telers mogelijk hun inkomen te verdedigen en zo kan ook de hele sector blijven groeien."

Voor meer informatie:
S.A.T. Frutas y Verduras Valle de Rincón
Polígono Varillas, calle A, s/n
26550 Rincón de Soto (La Rioja) - Spanje
Tel: + 34 941 14 17 04
info@vallerincon.com
www.vallerincon.com
coliflor@coliflordecalahorra.com
www.coliflordecalahorra.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven