De helft van de champignonkwekers in Oekraïne staakte zijn activiteiten na de Russische invasie

In 2021 werd in Oekraïne ongeveer 70.000 ton champignons gekweekt. Er zijn ongeveer 250 champignonkwekerijen in het land en tot 100 oesterzwam- en andere paddestoelkwekerijen.

De oorlog in Oekraïne dwong ongeveer de helft van de champignonkwekerijen in Oekraïne te stoppen. Degenen die nu werken, oogsten de restanten van de oogst en beginnen praktisch niet aan nieuwe teeltcycli. Er zijn verschillende gevallen bekend van raketinslagen op champignonkwekerijen en gedeeltelijke vernietiging.

Compostkweek
Van de zeven grootste compostfabrieken in Oekraïne hebben er twee hun activiteiten volledig stopgezet en waren zij genoodzaakt personeel te evacueren. Vijf andere stopten onmiddellijk na het begin van de gevechten met de kweek van nieuwe partijen en gooiden in sommige gevallen weg wat al in kweek was. De composterings-bedrijven, die nog wel werken, kunnen dus nog een week of twee compost verladen.

Turf
Turf voor de champignonkweek is een bijzonder probleem geworden, aangezien de belangrijkste afzettingen van turf en bijgevolg de productie van zogenaamde "dekaarde" zich in het noorden van het land bevinden, waar de situatie zeer onstuimig is. Daarom is de productie van dekaarde vanaf de eerste dagen van de vijandelijkheden grotendeels stopgezet. Vanaf 15 maart is bekend dat sommigen begonnen zijn met het aanbieden van turf, maar de situatie blijft onstabiel.

Logistiek
Champignonkwekerijen en compostproducenten melden dat de kosten voor de levering van turf, compost en champignons met een factor 2-3 zijn gestegen. Bovendien is het moeilijk om vervoer te vinden en blijft een aanzienlijk aantal regio's zo goed als ontoegankelijk voor de levering.

Champignonkwekerijen
Ongeveer de helft van de champignonkwekerijen heeft de deuren volledig gesloten, in veel gevallen door gewoon "het licht uit te doen" en te evacueren. Andere kwekerijen, in gebieden waar de situatie rustiger was, gingen door met oogsten. Veel, of zelfs alle, kwekers dragen hun producten over aan het leger of als humanitaire hulp aan de bevolking.

Voor meer informatie:
Maksym Yenchenko
Mushroom Information Agency "UMDIS"
+380 67 506 45 21
iaumdis@gmail.com  
www.umdis.or


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven