Menno Molenaar: "Driehoek eigen teelt, techniek en commercie als ruggengraat"

Fresh2You gestart met jaarrond spruiten

Tholen - Fresh2You heeft een nieuwe werkmaatschappij opgezet, die zich 100% specialiseert in spruiten. Bert van der Beek en Menno Molenaar, geen onbekenden in spruitenland, geven de nieuwe spruitenafdeling samen met een team van collega's vorm.

"We beginnen helemaal opnieuw in de spruiten, maar wel op basis van de laatste inzichten en ontwikkelingen. De markt is in beweging, beschikbaarheid van arbeid wordt een uitdaging en de wensen van klanten en consumenten veranderen. Daar spelen we op in en daarom de driehoek ‘eigen teelt, techniek en commercie’, die met elkaar in verbinding staan. In Heerle staat inmiddels een moderne verpakkingshal, waar de komende maanden nog enkele nieuwe verpakkingsmachines bij komen, en in Agadir zullen we in 2023 een nieuw pakstation openen" vertelt Menno. 

"De spruiten zijn een aanvulling op het bestaande vollegrondassortiment van Fresh2You," vertelt Menno. "We telen in Nederland immers al sperziebonen en broccoli en de spruiten passen hier qua groeiseizoen heel goed bij. Binnen onze groep is er veel agrarische kennis en ook veel kennis op gebied van mechanisatie. Deze kennis zijn we nu aan het samenvoegen. Ik ben heel enthousiast over de hightech ideeën die worden ontwikkeld. Binnen het panklaar segment doen we dat onder meer op het gebied van snij- en sorteertechniek, waarbij de laatste technische ontwikkelingen worden gecombineerd met de eisen die wij stellen."

"Wij zijn ervan overtuigd dat techniek in teelt en verwerking het verschil gaat maken, omdat dit resulteert in een nog beter product, meer toegevoegde waarde en lagere kosten. Met eigen teelt hebben we de schaalgrootte die daarvoor nodig is en dat is gewoon key als je wilt mechaniseren. Voor ons als teeltbedrijf is het cruciaal een voorloper te zijn op het verlagen van de milieu-impact, de biodiversiteit te vergroten en de bodem gezond te houden. Techniek gaat nog meer bijdragen aan weerbare en gezonde teeltgrond. Dit is één van onze pijlers in de eigen teelt", aldus Menno.

"Verse spruiten van goede kwaliteit staan centraal. Met eigen teelt in Nederland en Marokko, samenwerkingen met teeltpartners in binnen- en buitenland is gewerkt aan jaarrond continuïteit in beschikbaarheid en kwaliteit. We willen de keten zo kort en duurzaam mogelijk houden en dat betekent dat we de keten anders hebben ingericht dan we in het verleden gewend waren."

We zijn blij dat een aantal Nederlandse telers het vertrouwen in ons hebben uitgesproken en zich bij ons hebben aangesloten. De eerste Nederlandse spruiten zijn door één van de teeltpartners al weer aangeplant en hiervan verwachten we eind juli, begin augustus de eerste oogst", vertelt Menno. "In Marokko hebben we eind 2021 twee grote boerderijen aangekocht. Hier zijn afgelopen herfst spruiten geplant en deze hebben we nu beschikbaar."

"De hoofdmoot van de afzet zal in Europa liggen. Momenteel verkopen we de Marokkaanse spruiten aan Italië, Frankrijk en Scandinavië. Fresh2You heeft via de Cash&Carry en verkoop aan groothandel ook veel Nederlandse klanten, onder meer grossiers en het horecasegment", vertelt Menno. "Buiten Europa verkopen we de spruiten in samenwerking met partners en ook daar is de eerste aanzet al voor gegeven. We hebben teelt in Nederland, België en Frankrijk en kunnen daardoor ook lokale afzet verzorgen."

Veranderende wetgeving op het gebied van verpakkingen, bijvoorbeeld in Frankrijk, zorgen voor aanpassingen in het verpakkingsaanbod. "Als de keuze gemaakt wordt voor plasticvrije verpakkingen, kom je snel in de papieren en recyclebare verpakkingen terecht. Hiermee wordt de houdbaarheid van het product in sommige gevallen korter. Des te belangrijker wordt het om de koelketen zo efficiënt mogelijk in te richten, zodat we toch kunnen borgen dat de consument verse spruiten op zijn bord krijgt."

Voor meer informatie:
Menno Molenaar
Fresh2You 
Transportweg 19
2991 LV Barendrecht
T: +31 (0)6 5325 2597
m.molenaar@fresh2you.nl
www.fresh2you.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven