Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Uit de oude doos: Tuinbouwschool Huis te Lande

Tuinbouwschool Huis te Lande in Rijswijk was de eerste en laatste tuinbouwschool voor meisjes in Nederland. De oprichtster en directrice, Jacoba Hingst, behoorde tot de aangetrouwde familie Van De Clercq. In het begin van de twintigste eeuw waren er weliswaar veel vrouwen werkzaam in de land- en tuinbouw, maar voor de opleidingen werden alleen jongens toegelaten.

Jacoba Hingst kocht uit idealisme met haar eigen vermogen drie hectare land van de gemeente Rijswijk aan de Van Vredenburchweg, waarop ze een villa liet bouwen die als school moest dienen. Op het land werden kassen, schuren, een tuinmanswoning, een oranjerie met een groente- en vruchtenkelder en een druivenkas gebouwd. De school was bedoeld voor jongedames van de gegoede stand. In 1907 ging de school open. Het lesgeld bedroeg 300 gulden per jaar. Ook werd het mogelijk gemaakt om, voor een lesgeld van 700 gulden per jaar, 'intern' te gaan. Hiertoe werd de villa deels verbouwd. Hingst liet voor zichzelf een huis bouwen achter op het terrein, 'Huis te Velde'.

Hingst verzorgde naast haar directeurschap de theorielessen, Cornelia Pompe gaf de praktijklessen. Ook werden excursies georganiseerd naar kwekerijen, tuinen, parken en veilingen. Het eerste jaar waren er twee leerlingen, in 1915 elf. Met de invoering van de Mammoetwet (1968) nam het aantal leerlingen snel toe. Vanaf 1921 kreeg de school subsidie van het ministerie van Landbouw, Nijverheid en Handel, het jaar daarna werden de salarissen door het ministerie gegarandeerd, en vanaf 1934 werd het diploma erkend door het ministerie. Door Huis te Lande werd ook een periodiek uitgegeven, 'De tuinvrouw'. Met ingang van 1985 werden ook jongens toegelaten. 

Bron: Nationaal Archief (Anefo/K. Raucamp)
          Wikipedia Tuinbouwschool Huis te Lande


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven