Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanjaarden gaven 7% meer uit aan bio-producten in 2020

Het Spaanse ministerie van Landbouw heeft zijn analyse van de bio-teelt in 2020 gepresenteerd, waaruit blijkt hoe de sector zijn intense groeiproces voortzet.

De Spaanse consumentenbestedingen aan bio-producten komen in 2020 uit op € 2,5 mld, een stijging van 7% ten opzichte van het voorgaande jaar. Het aandeel van de uitgaven voor bio-voeding in de totale uitgaven voor levensmiddelen bedroeg in 2020 2,4%, wat neerkomt op een groei van 10,3% ten opzichte van 2019. In 2020 bedroegen de uitgaven per persoon per jaar € 53,41, 6,10% meer dan in het voorgaande jaar.

Belangrijkste gegevens over de bio-teelt
De meest geconsumeerde biologische plantaardige producten in Spanje waren vers fruit, met een aandeel van 15,5% in het biologische boodschappenmandje. Verse groenten kwamen op de tweede plaats met 13,9%. Daarna volgden brood, koekjes en gebak, die samen goed waren voor 6,6% van de biologische aankopen; en olie en wijn (respectievelijk 4,4% en 2,2%).


Volgens de gegevens van de studie neemt Spanje de negende plaats in op de wereldmarkt voor bio-producten wat de totale waarde van de biologische afzet betreft. De export bedroeg € 1,2 mld, een stijging van 17% ten opzichte van 2019, terwijl de import € 1 mld bedroeg, een daling van 5,2% ten opzichte van het voorgaande jaar.

De belangrijkste bio-exportproducten waren verse groenten (25% van de totale groentenexport); citrus (19%), ander fruit (11%), olijfolie (15%), wijn (7%), granen en daarvan afgeleide producten (6%) en groentenconserven (6%).

Het geregistreerde bio-areaal in 2020 bereikte 2,44 mln ha, 3,52% meer dan in 2019 en het gekwalificeerde (geregistreerde en gecertificeerde biologische) areaal bereikte 2,09 mln ha. Dit betekent dat het geregistreerde bio-areaal in Spanje bijna 10% van de oppervlakte cultuurgrond (OCG) beslaat.

Van alle biologische grond in Spanje bestaat 52% (1,27 mln ha) uit grasland. Daarna komen olijfgaarden, granen, noten en wijngaarden.

In het document wordt erop gewezen dat de geraamde waarde van de bio-teelt op het landbouwbedrijf in 2020 meer dan € 2,6 mld zal bedragen, 15,7% meer dan het jaar daarvoor.

Publicatiedatum: