Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Artevos breidt het aanbodspectrum uit met appel- en abrikozenrassen

"Er is nog potentieel voorhanden, mits het appelras een meerwaarde biedt"

Sinds eind afgelopen jaar is de schurftresistente vroege appel Tramin uit Zuid-Tirol in het assortiment van Artevos opgenomen. Het vroege ras werd geteeld in de gelijknamige plaats in het hart van Zuid-Tirol. "Qua smaak is de appel van Christoph Kaneppeles lichtzuur," vertelt Sabine Fey, directeur van Artevos.


Sabine Fey op de Fruit Logistica 2020

Het appelras rijpt al circa een week eerder dan Gala, in het Tiroler Unterland zelfs al begin augustus, en kenmerkt zich door haar bijzonder lange houdbaarheid, in het koelmagazijn tot aan Kerst. Sabine: "Bij de teelt vertoont het ras een gemiddelde tot langzame groei, waardoor ze relatief eenvoudig te telen is. Verder is de appel schurfttolerant (schurfresistent Rvi6) en slechts licht vatbaar voor meeldauw. Daarnaast stellen we een bepaalde behoefte aan vroege rassen vast, zowel in de conventionele en biologische teelt alsook bij hobbytuinders."

De vroege appel Tramin

Naast de nieuw geregistreerde Tramin omvat het rassenspectrum van Artevos drie verdere appelinnovaties. De Allegro is eveneens een robuuste vroege appel, die al eind juli/begin augustus rijpt. Bij de Rusticana daarentegen gaat het om een laat ras dat robuust is tegen schurft en Marssonina. De Orange Crisp® ‘UEB 6481‘ is een laat herfstras en eveneens tolerant tegen schurft, meeldauw en bacterievuur. Sabine: "De lat voor een nieuw appelras ligt inmiddels zeer hoog, omdat er jaarlijks talrijke nieuwe registraties bijkomen. Een nieuw ras moet ofwel wat betreft rijpingstijd, robuustheid of smaak in een niche passen, ofwel beter zijn dan het bestaande aanbod. Er is nog potentieel voorhanden, mits het ras een meerwaarde biedt. Anders heeft het geen kans."


Abrikoos Mia / Foto: Artevos GmbH

Abrikozen voor de Duitse teelt
In tijden van klimaatverandering zet men naast de gangbare fruitsoorten nu steeds meer in op 'zuidvruchten', bijvoorbeeld abrikozen, zegt Sabine. In het kader daarvan gaat men nu met twee nieuwe abrikozenrassen voor de Duitse teelt van start. "Het vroege ras Mia is robuust tegen Pseudomonas en tegen scheuren bij hevige regenval, dit geeft haar een zeer groot oogstpotentieel en een goede vruchtkwaliteit. Het vroege ras Manera is tolerant tegen bloesemmonilia en de boom is in z'n algemeenheid zeer robuust en sterk. Daardoor bergt dit nieuwe ras eveneens een groot oogstpotentieel, bovendien worden de abrikozen zeer aantrekkelijk oranjerood." 

De abrikoos is in de Duitse teelt nog steeds eerder een randverschijnsel, maar wint wel zichtbaar aan betekenis. "We werken daarom overwegend samen met telers die onder soortgelijke omstandigheden selecteren zoals wij later moeten telen, zodat we er zeker van zijn dat het ras robuust is. De interesse in abrikozenteelt vanuit de telers is voorhanden, vooral omdat er in de directe verkoop hoge prijzen voor het steenfruit behaald kunnen worden. Het gaat weliswaar om een kleine markt, maar wel om een interessante niche", zegt Sabine tot slot. 

Voor meer informatie:
Sabine Fey
Artevos® GmbH
Robert-Bunsen-Str. 7
79108 Freiburg, Duitsland
Tel +49 (0)7 61 120 92 80
info@artevos.de  
www.artevos.de  

Publicatiedatum: