"Eén kweekzak kan tot 500 gr koningsoesterzwam opleveren"

Hoewel het Chinese aanbod van koningsoesterzwam enorm is, worden ze zelden op overzeese markten aangetroffen vanwege de hoge kweekkosten en de uitgebreide inspecties en quarantainevoorschriften. Beixian Agricultural Science and Technology is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de levering, verpakking en verkoop van koningsoesterzwam. Xu Zhonghua, woordvoerder van het bedrijf, sprak onlangs over hun producten en hun ambities voor de exportmarkt.

Xu introduceerde eerst de groeiomstandigheden van hun koningsoesterzwammen. "Het kweken van koningsoesterzwammen in China vindt op grote schaal en jaarrond plaats. De geschikte temperatuur, het licht, het water en de luchtomstandigheden worden handmatig gecreëerd en niet beïnvloed door weersomstandigheden of andere invloeden van buitenaf. De koningsoesterzwammen kunnen het hele jaar door groeien, maar er is klimaatregeling nodig om de teeltruimte af te koelen of op te warmen, naargelang van de behoeften van de paddenstoelen, wat veel energie kost. In vergelijking daarmee zijn kweekzakken veel efficiënter. De kweekzakken bevatten sojameel, maïsmeel, tarwezemelen, maïskolven en zaagsel. Deze kweekzakken zijn vergelijkbaar met aarde die al zaden bevat. Ze zorgen voor de juiste omstandigheden die de groei van de koningsoesterzwammen stimuleren."

Beixian Agricultural Science and Technology heeft meer dan 10 jaar ervaring met het kweken van koningsoesterzwammen. "De kwaliteit van de kweekzakken voor koningsoesterzwammen is bepalend voor de opbrengst. Dat is de sleutel tot succes in deze sector. Wij produceren ongeveer 70.000 kweekzakken per dag. Elke zak kan een koningsoesterzwammencluster produceren van wel 500 gr. De kweekzakken hebben ongeveer 40 dagen nodig om te rijpen en nog eens 18 dagen om de koningsoesterzwam uit te laten groeien."

Overzeese markten consumeren vooral champignons en het consumptievolume van koningsoesterzwammen is relatief klein. "De belangrijkste reden hiervoor is dat champignons stro nodig hebben, wat gemakkelijk te kopen is, terwijl koningsoesterzwammen houtsnippers nodig hebben, wat minder beschikbaar is en daarom moeilijker te kopen. Een andere reden is dat het niveau van de geautomatiseerde technologie relatief laag is in de teelt van koningsoesterzwam, zodat het proces arbeidsintensief is. De overzeese markten hebben geen voordeel wat de kostprijs van handenarbeid betreft. Dat is een andere reden waarom de opbrengst van koningsoesterzwammen klein is op overzeese markten," zegt Xu.

Xu maakte ook een berekening van de kostprijs en de verkoopprijs van koningsoesterzwammen. "De fabrieksprijs van één zak koningsoesterzwammen is ruwweg € 0,34. De gemiddelde retailprijs van koningsoesterzwammen op de binnenlandse markt is € 0,83/kg. In Duitse supermarkten kosten koningsoesterzwammen ongeveer
€ 25/kg. Stel nu dat de retailprijs van koningsoesterzwammen in Duitsland ongeveer € 8/kg zou zijn. Wel, dat is dan nog altijd veel hoger dan op de prijs op de binnenlandse markt. Zelfs als je de exportkosten en hogere teeltkosten toevoegt is de winstmarge nog steeds vrij goed."

"De export van koningsoesterzwammen wordt echter beperkt door hun houdbaarheid en door quarantaine- en inspectievoorschriften. Dat maakt de export van koningsoesterzwammen tot een worsteling. Wij hebben vele jaren ervaring met de kweekzakken en de teelt van koningsoesterzwammen. En we zien het marktpotentieel van overzeese markten. Daarom overwegen we uitbreiding naar die markten. We willen het teeltproces opsplitsen, dus een deel van het kweekproces in China laten plaatsvinden, dan de kweekzak exporteren, waarna de koningsoesterzwammen in het buitenland verder kunnen groeien, waardoor de houdbaarheid optimaal is en de afzet gemakkelijk," aldus Xu. "Op die manier kunnen we profiteren van de lagere kostprijs in China."

"We hopen een overzees bedrijf te vinden die ervaring heeft met het kweken van koningsoesterzwammen en geïnteresseerd is in ons voorstel. We zijn op zoek naar strategische partners met inzicht in het teeltproces en de juiste middelen ervan, zoals een beschikbare locatie met klimaatgecontroleerde ruimtes en verpakkingsfaciliteiten. Wij kunnen de kweekzakken en de nodige technologie leveren. Samen kunnen we het proces perfectioneren."

Voor meer informatie:
Xu Zhonghua - Manager
Beixian Agricultural Science and Technology Co., Ltd.
+86 15935700098
xzh0002@163.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven