Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt asperges

Het Europese aspergeseizoen bevindt zich nog in de teeltperiode, maar in sommige landen maakt men zich al zorgen over wat men in het nieuwe jaar kan verwachten. De telers in Spanje vrezen dat er niet genoeg regenval zal zijn, aangezien ze momenteel minder dan de helft hebben gehad van wat voor de aspergeteelt nodig is. In Duitsland maken de telers zich zorgen of ze volgend jaar aan seizoenarbeiders uit Oost-Europa kunnen vinden. In andere landen heeft het aanhoudende gebrek aan ruimte voor luchtvracht de invoerseizoenen bemoeilijkt, vooral in Zuid-Afrika, dat in eigen land niet genoeg asperges produceert om aan de vraag te voldoen. Ondertussen heeft in de VS de sterke vraag naar de groente de telers even sterke prijzen opgeleverd.

Nederland: "Naast groene ook tips en witte importasperges steeds meer in trek"
December staat altijd al garant voor een goede aspergeverkoop, maar bij een Hollandse exotenimporteur is de vraag deze week echt goed losgebarsten. "We hebben behoorlijk wat promoties op de planning staan, dus we gaan vol vertrouwen de feestdagen in. Met name de asperge tips - de bovenste 15 cm van de normale groene asperge - zijn deze week erg populair."

De importeur heeft het laatste product voor 2021 uit Mexico begin december ontvangen en zit nu volop in het Peru-seizoen. "Nu hebben we de gebruikelijke drukte voor de feestdagen, maar de verkoop van importasperges is het hele seizoen goed doorgelopen. Naast de groene asperges hebben we ook een prima seizoen gedraaid met witte asperges. We zijn hiermee gestart met verschillende retailers door Europa en dat gaan we komend jaar zeker een vervolg te geven."

Wat verder opvalt, is dat het aantal asperges dat met de boot wordt vervoerd ook behoorlijk is toegenomen. De hoofdmoot van de asperge-import gaat echter nog steeds via de lucht. "Maar die tarieven zijn nu torenhoog. Er is nog minder luchtvracht beschikbaar in december dan er al was, omdat er nu ook behoorlijk wat mango's uit Peru worden gevlogen.”

Duitsland: Groene asperges winnen terrein
De Duitse aspergeteelt is sinds enkele jaren geprofessionaliseerd. Als lokaal en seizoensgebonden product was de asperge een van de grote winnaars van de coronacrisis. Vooral de groene asperges winnen merkbaar aan directe afzet. Ondanks de gestage toename van het areaal zien deskundigen het klimaat als een belemmering voor verdere groei op de lange termijn. Gezien de aanhoudende coronasituatie wordt gevreesd dat het in het nieuwe seizoen, dat half maart begint, opnieuw een uitdaging zal zijn om voldoende seizoenarbeiders uit Oost-Europa te halen.

Met name de witte asperges blijven een binnenlandse en seizoensgebonden activiteit. Voorafgaand aan het binnenlandse seizoen worden asperges uit o.a. Griekenland en Spanje aangeboden. Momenteel worden - tijdens de winter - bescheiden hoeveelheden groene asperges uit Peru verhandeld, maar de vraag is beperkt, meldt een handelaar.

Italië: Stabiele consumptie van asperges, maar met stijgende prijzen
In Italië is de consumptie van asperges sterk seizoensgebonden. In de herfst en de winter is de vraag van de consument zeer gering. Een  inkoper van een Italiaanse grootdistributieketen verklaart dat er op dit moment geïmporteerd product in de schappen ligt, afkomstig uit Peru. De inkoper koopt het voor 9 euro/kg en verkoopt het voor 11/12 euro. Maar de consumptie is zeer laag. Rond de kerstvakantie zou het iets kunnen stijgen. De Italiaanse consument is echter niet gewend om in de winter asperges te kopen.

Volgens de statistieken kochten 10,6 miljoen Italiaanse gezinnen asperges in de laatste 12 maanden eindigend in oktober 2021. Dit komt overeen met 40,7% van het totale aantal Italiaanse gezinnen, wat een lichte stijging (+0,2 procentpunten) betekent ten opzichte van 2020. De frequentie waarmee de categorie wordt gekocht, is niet hoog: het komt overeen met een aankoop van gemiddeld 3,4 handelingen per gezin per jaar, een vrij stabiel cijfer in de afgelopen jaren.

Gezinnen geven gemiddeld € 3,91 uit per afzonderlijke aankoop van asperges: dit cijfer stijgt sterk ten opzichte van vorig jaar (+ 18,6%) en zelfs meer dan 2 jaar geleden (+ 20,4%).

Spanje: Zorgen over gebrek aan regen tijdens  aspergeteeltseizoen
Spanje is momenteel buiten het seizoen en importeert groene asperges voornamelijk uit Peru. Volgens de grootste Spaanse producent en importeur is de aanvoer van asperges uit Peru momenteel vrij moeilijk en duur door de beperkte beschikbaarheid en de hoge kosten van de luchtvrachten. "Daarom zijn de prijzen van Peruviaanse asperges in slechts één week tijd gestegen van 2,60 dollar naar 3,20 dollar. Het luchtruim wordt ook gebruikt voor de invoer van andere groenten en fruit, bloemen en ook voor passagiers." De vraag naar luchtvracht is groot vanwege de geringe beschikbaarheid. In november importeerde Spanje ook uit Mexico tegen redelijke prijzen, wat de druk op de markt verlichtte. Nu loopt het Mexicaanse seizoen op zijn einde en zijn de volumes kleiner en duurder door de grote vraag uit de VS.

In Europa is de consumptie in landen als Duitsland en Frankrijk zeer seizoensgebonden, maar in landen als Spanje en het Verenigd Koninkrijk blijft de vraag het hele jaar door stabiel en neemt zij toe tijdens de kerst- en paastijd. Volgens de importeur is de consumptie in Portugal dit jaar aanzienlijk toegenomen en de verwachting is dat Portugezen het hele jaar door asperges gaan consumeren. Daarom kopen de consumenten in deze landen nog steeds asperges, ondanks de hogere kosten op dit moment. "Aspergeconsumenten in Spanje, het Verenigd Koninkrijk of Portugal zijn zeer trouw ondanks de prijzen", aldus de importeur.  

Granada, het belangrijkste aspergeteeltgebied in Spanje, zal rond maart met de oogst beginnen, maar de sector blijft naar de hemel kijken, verlangend naar regens. De droogte maakt het komende seizoen zeer onzeker, aangezien de teeltbedrijven slechts ongeveer 100 ml per m2 hebben gehad en zij nog 150 ml nodig hebben om de groeiperiode te voltooien. Andere producten zoals olijven ondervinden al ernstige moeilijkheden bij hun oogst.

Zuid-Afrika: Moeilijk binnenlands en importseizoen voor asperges
Het Zuid-Afrikaanse aspergeseizoen is iets later begonnen, ongeveer een week later dan normaal, maar door de warmere temperaturen in het voorjaar is de piek van de aspergeproductie ook iets vroeger gekomen, namelijk eind september tegen de eerste week van oktober. Het is over het algemeen een goed seizoen geweest met veel neerslag. Op dit moment is de productie laag, maar de telers zullen op tijd voor Kerstmis grotere hoeveelheden binnenhalen.

Het is een slecht jaar geweest voor asperges, zowel lokaal als voor de import, volgens een inkoper in de retailhandel. Lokaal, omdat er zo weinig aspergetelers in Zuid-Afrika zijn "en we niet de hoeveelheden kunnen krijgen die we nodig hebben", zegt hij. De invoer is moeilijk door de wisselkoersen en de vertragingen in de luchtvracht als gevolg van de pandemie.

Een aspergeteler zei dat er in Centraal- en Zuid-Amerika minder lijkt te worden geproduceerd. "Wat we merken is dat er wereldwijd ook heel weinig paarse asperges beschikbaar zijn, dus we hebben geen paarse asperges kunnen importeren."

Soms krijgen winkeliers vragen van klanten over witte asperges, die 12 maanden per jaar worden geïmporteerd, omdat niemand in Zuid-Afrika ze meer teelt. Sinds de restaurants weer open mogen, is er zeker een stijging in de verkoop van dit product.

De prijzen zijn het hele jaar door tamelijk constant gebleven, met slechts kleine verhogingen. Het onregelmatige aanbod heeft de vraag van de consument beïnvloed.

Noord-Amerika: Sterke prijzen door grote vraag naar asperges
Conventionele asperges zijn er de laatste tijd in overvloed in Noord-Amerika. "De aanvoer naar het land is dit jaar drastisch gestegen, zodat er veel product beschikbaar is, vooral vanuit Mexico. Er is een voortdurende toename van teeltbedrijven, arealen en mogelijkheden in Mexico om meer product het land binnen te brengen," zegt een verlader. "Ook Peru brengt producten het land binnen, voornamelijk per boot. Hij merkt ook op dat er in de loop van de komende twee weken veel teeltgebieden in productie komen.

Biologische asperges bevinden zich momenteel echter, zoals verwacht, in een lichtere productiecyclus. "We zijn ongeveer waar we verwacht hadden te zijn. Baja is klaar en Caborca komt sputterend uit Mexico," zegt een biologische verlader. "We zullen hier meer productie gaan zien na 1 januari. Over het algemeen verwachten we al vanaf midden januari een behoorlijke voorraad beschikbaar te hebben."

Ondertussen is de vraag naar zowel conventionele als biologische asperges groot. "We hebben meer asperges nodig dan we kunnen krijgen. Het is hetzelfde verhaal als eind vorig jaar en begin dit jaar," zegt de biologische verlader.

Koelere temperaturen en feestdagen hebben geholpen bij de conventionele vraag. "Er zijn veel promotionele activiteiten voor de feestdagen geweest en er is gewoon veel belangstelling en activiteit voor kookgroenten. Door de weersverandering zijn er meer borden gekomen en ik schrijf het ook toe aan de promoties van de retailhandel", zegt de conventionele verlader.

Dit alles zorgt ervoor dat de prijzen voor biologische asperges tussen de $30 en $40 liggen, een prijsniveau dat waarschijnlijk zal dalen naarmate de productie van biologische asperges toeneemt.

De prijs van conventionele asperges is de afgelopen weken vrij snel gestegen en ligt nu tussen $26-$30 voor een 11 lb. "Het is een goed niveau om geld te verdienen voor de telers en het is op een goed niveau waarop de retailhandel nog steeds kan doorgaan met het promoten van het product en er goede dingen mee kan doen in de groenteafdelingen", zegt de conventionele verlader.

Hij merkt wel op dat de markt in het verleden in deze periode veel hoger is geweest, tussen de $30 en $50, als gevolg van factoren zoals het weer. Hij verwacht echter niet dat de prijzen dit jaar op dat niveau zullen liggen, gezien de omvang van de komende productie.

Volgende week nemen we een pauze tijdens de feestdagen!
We zijn 6 januari 2022 weer terug te vinden voor het overzicht wereldmarkt blauwe bessen.