Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Francisco Rotella, Cítricos La Paz (Spanje):

"Ketenpartners moeten beter samenwerken bij overgang tussen de hemisferen"

Het Spaanse citroenenseizoen verloopt afwijkend. De markt gedraagt zich helemaal niet zoals oorspronkelijk werd verwacht op basis van de lagere oogstvolumes van de Primofiori-citroenen. Het is duidelijk dat de aanwezigheid van de voorraden van het zuidelijk halfrond en het ietwat lagere consumptieniveau het seizoen bemoeilijken.

"Door de vertraging die de schepen met citroenen uit het zuidelijk halfrond naar Europa hebben opgelopen, is de start van het Spaanse seizoen met zes weken verlaat", vertelt Francisco Rotella, commercieel directeur van het Spaanse bedrijf Cítricos La Paz.

En ook al valt de Primafiori-citroenenoogst dit jaar lager uit, de prijzen staan vooralsnog onder grote druk door toedoen van de grote supermarktketens en ook de afzet op de groothandelsmarkten vertoont nog geen tekenen van herstel.


Francisco Rotella

"De sfeer is niet echt positief in de sector, wat tot uiting komt in het huidige prijsniveau. Nu is de maand november traditioneel instabiel wat consumptie heeft, dus koesteren we nog hoop dat in december, in de aanloop naar Kerst en Nieuwjaar, het ritme bij de afzet gaat toenemen en de prijzen weer zullen opleven. Aan de andere kant wordt het nog afwachten wat de impact zal zijn van de nieuwe corona-uitbraak en de inflatie in Europa", oppert Francisco Rotella.

Voor de commercieel directeur van Cítricos La Paz mag het gelag veroorzaakt door situaties zoals men dit jaar heeft gezien met de overlap tussen de seizoenen van het zuidelijk en noordelijk halfrond, niet louter door één schakel in de keten betaald worden. Daarom roept hij met het oog op het volgende seizoen op tot dialoog en begrip tussen alle ketenpartners om herhaling van wat dit jaar is gebeurd te voorkomen.

"Zowel Argentinië als Zuid-Afrika hebben ernstige logistieke problemen gehad, dus het is niet allemaal de schuld van de leverancier. In die zin moeten we eerlijk en objectief zijn. Daarom zal het nodig zijn om de komende maanden met de overzeese leveranciers om tafel te gaan zitten om de vrachtschema's op een ordelijke manier op te stellen. Zowel de leveranciers als de supermarktketens zullen een strak programma moeten opstellen en wederzijds begrip moeten opbrengen om de overgang tussen de hemisferen correct te laten verlopen zodat er geen nevenschade kan optreden."

Ondertussen zijn volgens Francisco Rotella de logistieke problemen nog lang niet opgelost en zal een goede planning cruciaal zijn. "Het uitstel van Fruit Logistica naar april is in die zin niet echt goed nieuws voor de planning van het overzeese seizoen, aangezien februari altijd de beste tijd is geweest om de contacten tussen de importeurs van het noordelijk halfrond en de exporteurs van het zuidelijk halfrond te intensiveren en een strategie voor het nieuwe seizoen uit te stippelen. Vaak maakten Argentijnse exporteurs gebruik van de reis naar Berlijn om na de beurs naar Spanje af te zakken en met eigen ogen te zien hoe het seizoen evolueert qua oogstvolumes, kwaliteit en maatvoering. Op basis daarvan gaven ze dan hun exportcampagne vorm. Helaas komt de Berlijnse beurs in april voor de citroenhandel waarschijnlijk iets te laat om in die zin een rol van betekenis te spelen."

Cítricos La Paz zet jaarlijks ongeveer 90.000 ton citroenen en 8.000 ton grapefruit af. Vorig seizoen bracht het bedrijf zo'n 12.000 ton biologische citroen op de markt en dit jaar hoopt het management in dat segment nog verder te groeien. "De consumptie van biologische citroen is een markttrend die het duidelijkst zichtbaar is in Europa. Het is in dit type product waar de grootste differentiële waarde ligt", besluit Francisco Rotella.

Voor meer informatie:
Francisco Rotella
Cítricos La Paz
C/ Venus 1,
Pol. Ind. de Fortuna 
30620 Fortuna (Spanje)
Tel: +34 968 43 21 59 
f.rotella@citricoslapaz.com 
www.citricoslapaz.com  

Publicatiedatum: