Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE-marktrapport week 45/2021:

"Bij ijsbergsla bestond het aanbod vrijwel uitsluitend uit Spaans product"

Bij kropsla liep het Duitse seizoen langzaam ten einde: de aanvoer nam af. De Belgische aanvoer was groter dan de Italiaanse, maar de Italiaanse kropsla was goedkoper en kon daarom snel afgezet worden. De prijzen van de Belgische partijen tendeerden grotendeels naar beneden, die van de Duitse partijen juist omhoog vanwege het beperkte aanbod. In Frankfurt vulden Nederlandse partijen het assortiment aan. Daar waren ook Duitse rode variëteiten verkrijgbaar, die men voor 6,50 euro per 9 stuks probleemloos kwijt wist te raken.

Bij ijsbergsla bestond het aanbod vrijwel uitsluitend uit Spaanse product: alleen in Keulen completeerde Nederlandse ijsbergsla het assortiment. Duitse ijsbergsla was inmiddels van de markt verdwenen. Vanwege het kleinere aanbod en als gevolg van een gebrek aan concurrentie klommen de prijzen vaak omhoog, wat de verkoop in Hamburg echter merkbaar afremde. In der Hanzestad verlaagden de handelaren daarop weer hun prijzen.

In de categorie bonte sla waren grote kroppen populair; lage gewichten werden eerder vermeden door de klanten. Over het algemeen bestond het aanbod uit Duitse en Belgische partijen. In Frankfurt doken de eerste Franse ladingen van bonte sla op, die 9 euro per kratje van 9 stuks kostten. In enkele gevallen completeerde Italiaanse aanvoer het aanbod.

Bij andijvie nam het Italiaanse aanbod duidelijk toe: parallel hieraan nam de Duitse aanvoer af. De vraag kon over het algemeen zonder problemen gedekt worden. De prijzen bleven hier en daar stabiel, maar vertoonden echter meestal een naar beneden gerichte trend.

Kwalitatief onberispelijke veldsla uit Duitsland werd op een rustig tempo verhandeld.

Appelen
Duitse Elstar, Jonagold en Boskoop domineerden nog steeds de markt. Daarna volgden in vrijwel gelijke delen Pinova, Royal Gala en Braeburn qua betekenis.

Peren
Er was voldoende aanbod op de markt en de handel verliep zeer rustig. De handelaren hadden echter maar zelden aanleiding om hun bestaande prijzen bij te stellen.

Druiven
Italiaanse partijen domineerden de markt. Over het algemeen verbeterden de afzetmogelijkheden zich pas richting het weekend. Aangezien vraag en aanbod voldoende met elkaar in evenwicht waren, veranderden de prijzen maar zelden.

Mandarijnen
Bij de Satsuma's domineerde het Spaanse aanbod, de relevantie van de Turkse Satsuma's nam echter duidelijk toe in München en Frankfurt. Bij de clementines domineerden Spaanse partijen de markt. De handel verliep in een rustig tempo.

Citroenen
Spaanse Primofiori citroenen zag men het meest, gevolgd door Turkse Meyer citroenen. Zuid-Afrikaanse partijen vertoonden steeds vaker conditionele problemen en lieten zich daarom niet altijd probleemloos onderbrengen.

Bananen
Het aanbod dat vanuit de rijperijen gereed gesteld werd harmoniseerde voldoende met de vraag. Prijsveranderingen bleven een absolute uitzondering.

Bloemkool
Het Duitse seizoen liep richting het einde: de aanvoer nam duidelijk af. Als gevolg van de toegenomen aanvoer uit Italië kon de vraag echter over het algemeen nog steeds gedekt worden.

Komkommers
Spaanse komkommers domineerden inmiddels eenduidig de markt: hun aanbod nam duidelijk toe. Het seizoen van de Midden-Europese komkommers was al vergevorderd, de relevantie van de Belgische, Nederlandse en Duitse partijen nam enorm af.

Tomaten
Er stond een breed en zeer omvangrijk aanbod gereed. De vraag kon over het algemeen gedekt worden. De prijzen ontwikkelden zich verschillend.

Paprika's
Spaanse paprika's domineerden de markt en werden steeds belangrijker. De Turkse import won eveneens aan betekenis, terwijl de presentie van de Nederlandse partijen, die eerder de markt nog domineerden, verder afnam. 

Bron: BLE

Publicatiedatum: