Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spaanse Tabuenca lanceert assortiment gedroogde groenten voor crèmes en soepen

"Sinds de pandemie is onze preiverkoop meer dan op peil gebleven"

Spanje is de zesde grootste producent van prei in de EU-27, zo blijkt uit gegevens van FAOSTAT. De ranglijst wordt aangevoerd door België, Frankrijk en Nederland. In de regio Castilla y León wordt het gros van de Spaanse prei geteeld. Volgens gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw ging het in 2020 om 31.339 ton. De provincie Segovia was goed voor 72% (22.748 ton) van het totaal van de regio en daarmee laat het op z’n eentje die andere grote regio, Andalusië, ruim achter zich. De Andalusische prei-oogst bedroeg volgens de voorlopige cijfers vorig jaar 18.500 ton.

"Segovia is de preistreek bij uitstek in Castilla y León. In onze provincie bevindt zich meer dan 60% van het preiareaal van de autonome gemeenschap dankzij het gunstige klimaat en de zandgronden", vertelt Silvia Martínez Colodrón van het teeltbedrijf Tabuenca. "De oogst begint in juni en eindigt in december, hoewel het in het geval van industriële prei tot januari kan worden gerekt."

"We zetten jaarrond verse prei af, met of zonder groen, voorgesneden en verpakt. Van december tot juni verplaatsen we onze teelt naar het zuiden om het seizoen volledig te maken. Tot nu toe hadden we prei in Andalusië en Portugal, maar dit jaar gaan we het vanwege de hogere transportkosten alleen in Andalusië telen”, geeft Silvia aan. "In totaal zullen we zo'n 200 hectare in productie hebben."


Silvia Martínez

Het huidige seizoen zou qua kosten wel eens een van de duurste in de tuinbouwgeschiedenis kunnen worden. Een recent rapport van telersvereniging Asaja geeft enkele cijfers over de stijging van de prijs van de grondstoffen in het afgelopen jaar: de prijs van meststoffen steeg met 239 à 307% in Spanje, voor landbouwdiesel wordt 73% meer neergeteld en voor elektrische energie moeten de pakstations 270% meer betalen. "Bovendien moet er rekening mee worden gehouden dat de productiekosten van prei op zich al hoog zijn. Die liggen rond de € 12.000 per perceel. Het is dan ook een product waarvan we de teelt zeer zorgvuldig plannen om ervoor te zorgen dat de activiteit rendabel blijft voor de telers met wie wij steevast op contractbasis werken.”

"Een ander probleem waarmee we worden geconfronteerd, is het tekort aan arbeidskrachten. Daarom maken we gebruik van automatische oogstmachines die niet veel mankracht vereisen en die ons ook in staat stellen om een verser product te bekomen, want de vers geoogste prei bereikt zo sneller de verwerkingsfaciliteiten. Maar in de wasserijen, waar de prei wordt gewassen en geschild, is er wel veel handenarbeid nodig."

Tabuenca zet zijn oogst, 25 miljoen stuks prei per jaar, voornamelijk op de nationale markt af. "We werken samen met alle grote Spaanse supermarktketens", zegt Silvia Martínez. "Elk jaar hebben we onze omzet zien groeien en met name de afzet van prei is sinds de pandemie gestegen. Corona is voor veel producten een keerpunt geworden richting hogere afzetcijfers, maar prei blijft ook nu op dat hogere afzetniveau hangen. We hebben een groei van zo’n 7% gezien in prei."

"Onze R&D-afdeling heeft verschillende formaten en presentaties ontwikkeld om onze productie op de markt te brengen, van verse prei tot bakjes witte prei van 300 gram of het voorgesneden product in zakjes. We telen ook biologische prei, waarvan de productie 2 miljoen stuks per jaar bedraagt, en zero residu prei."

Gedehydrateerde groenten voor soep
Duurzaamheid is geen begrip dat dit in 1947 opgerichte familiebedrijf alleen maar toepast op de teelt. Tabuenca presenteerde op Fruit Attraction 2021 VerduÑam, haar nieuwe lijn van gedehydrateerde groenten voor de bereiding van soepen en crèmes. Daarmee biedt het de consument een gezond product én vindt het een afzetmogelijkheid voor de prei die niet op de versmarkt terecht kan. Op die manier bindt het bedrijf de strijd aan tegen de verspilling van hulpmiddelen en voedsel.

"Elk jaar hebben we een aanzienlijk volume groenten dat we niet op de markt kunnen brengen omdat ze een esthetisch gebrek hebben. Voedselketens stellen hoge eisen aan kwaliteits- en uniformiteitsparameters en daarom hadden we steeds product op overschot waarvan we tot nu toe niet wisten wat we ermee konden doen. Tot we op het idee kwamen om de groenten te dehydrateren", vertelt Silvia. "Er komen geen kleurstoffen of conserveringsmiddelen aan te pas. Eenmaal gerehydrateerd, hebben de groenten dezelfde gezonde eigenschappen en dezelfde smaak als het verse product. Zo vermijden we product te moeten weggooien dat perfect geschikt is voor consumptie, bieden we de consument een kwaliteitsproduct aan dat heel gemakkelijk te bereiden is en dragen we bij aan meer duurzaamheid."

Deelnemers aan Fruit Attraction 2021 konden zowel op de stand van het bedrijf als op de Showcooking proeven van de recepten bereid met de gedroogde VerduÑam-groenten van Tabuenca.

Voor meer informatie:
Silvia Martínez Colodrón
Tabuenca
+34 638 168 503
silviamarinez@verdurastabuenca.com
www.verdurastabuenca.com

Publicatiedatum: