Séverine Didier, Alcé:

“We zullen de grondstoffenstroom en stijgende kosten van verpakkingen moeten zien te beheersen”

Dankzij een landbouwachtergrond is Séverine Didier nu agent van Alcé, opgericht in juli 2020 en gevestigd in de regio van de Grand-Est. “Ik ben in de AGF-sector begonnen toen de Agec-debatten begonnen, dus ik raakte meteen geïnteresseerd in alternatieven en het terugdringen van plastic verpakkingen. Ik ging op zoek naar bedrijven die ik kon ondersteunen bij hun transitie en fungeer voor deze bedrijven als intermediair tussen fabrieken, die niet per se een verkoopteam in Frankrijk hebben, afzetters en verpakkers.”

Bevoorradingsmoeilijkheden en stijgende prijzen
“De grootste uitdaging voor de komende weken zal zijn om in korte tijd de sector in te richten om aan de vraag te voldoen en de productiecapaciteit aan te passen. We zullen de grondstoffenstroom en de stijging van de kosten moeten zien te beheersen, zoals nu al het geval is met papier en karton. In het geval van bijvoorbeeld cellulosenetten hebben we al het gevoel dat Frankrijk wat betreft productiecapaciteit erg aantrekkelijk gaat worden, maar we zijn er niet zeker van of de in het land aanwezige fabrikanten sterk genoeg zullen zijn om aan de vraag te kunnen voldoen. We zien namelijk ook dat de levertijden langer worden.”

En fabrieken die zouden kunnen investeren in uitbreiding van hun productiecapaciteit, hebben te maken met tekorten aan componenten en reserveonderdelen van machinefabrikanten, een situatie die gevolgen heeft voor de hele toeleveringsketen.

Innovaties
“Ik denk dat er de komende maanden zeker innovaties zullen zijn op het gebied van design, maar niet op het gebied van materialen, want in dit opzicht is het nog vrij klassiek: cellulosenetten en -folie, papier en karton. Door de Agec-wet zijn we vrij beperkt en de moeilijkheid voor fabrikanten zit ‘m in de interpretatie van de milieucode om geautoriseerde materialen te kunnen ontwikkelen.”

Binnen de sector zorgt dit voor behoorlijk wat hoofdpijn, die met bepaalde blokkades wordt geconfronteerd, vooral met betrekking tot het verpakken van zachtfruit. “We moeten een materiaal vinden dat niet verboden is, dat bestand is tegen vocht en dat de houdbaarheid of smaak van het product niet aantast.”

Binnen het bekende drieluik van cellulosenetten en -folie, papier, karton worden nieuwe producten ontwikkeld. “Een van de bedrijven die ik vertegenwoordig en die ik ook ondersteun bij de implementatie op de Franse markt, heeft een assortiment papieren kisten en kleine kartonnen mandjes die ze al heeft geïmplementeerd voor de muscatdruif. De kartonnen mandjes zijn een aanvulling op de kartonnen bakjes, maar hebben een kleinere CO2-impact. Samen met andere klanten gaan we ook gesneden cellulosenetten en nieuwe cellulosebakjes aanbieden.”

“Een net van asperges zou een mogelijke oplossing kunnen zijn. Ook zijn er machines die steeds beter worden op het gebied van bakjes met netjes, met net en met name houten bakjes voor citrus in plaats van de flowpacks.”

Voor meer informatie:
Séverine Didier
SASU Alcé
+33 6 72 15 06 95
severinedidier@hotmail.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven