Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE-marktrapport week 42/2021:

'Spaanse aanvoer breidde zich uit, aanbod aan Belgische paprika's nam af'

De Spaanse aanvoer breidde zich duidelijk uit en vormde inmiddels de basis van het paprika-assortiment. De voorheen dominerende Nederlandse partijen verloren aan betekenis en overtuigden ook kwalitatief gezien niet meer volledig: hun seizoen liep ten einde. Ook de presentie van Belgische paprika's nam af, zo is te lezen in het nieuwste BLE-markt- en prijsrapport.



Vanuit Turkije kwamen enkel groene en rode paprika's. Poolse paprika's evenals de eerste Marokkaanse importen speelden op verschillende plaatsen een aanvullende rol. Er waren opvallend vaak klasse II-aanbiedingen uit Duitsland, Nederland, Belgiƫ en Polen te vinden, wat zich vanzelfsprekend negatief op de prijzen uitwerkte. Over het algemeen kon de vraag zonder problemen gedekt worden. Een te omvangrijke aanvoer vanuit Spanje zorgde overal voor prijscorrecties naar beneden. Dit betrof over het algemeen het gehele productpalet. In Berlijn waren meestal de Poolse paprika's verantwoordelijk voor de prijsverlagingen: deze kostten slechts 5 tot 7 euro per karton van 5 kg en trokken hierdoor de prijzen van de concurrentie naar beneden.

Appelen
Het aanbod bestond overwegend uit Duitse appelen. Vraag en aanbod waren meestal met elkaar in evenwicht. De afzetmogelijkheden hadden zich tijdelijk verbeterd na het einde van de herfstvakantie.

Peren
Er was niet bijzonder veel beweging op de markt te zien: Italiaanse Abate Fetel en Santa Maria peren domineerden nog steeds de markt, daarna volgden Turkse Santa Maria en Duitse Alexander Lucas peren.

Druiven
De aanvoer uit Italiƫ nam toe. De vraag kon zonder problemen gedekt worden. Op sommige plaatsen viel de vraag iets te zwak uit, dit had echter geen grote uitwerking op de prijzen.

Mandarijnen
De aanvoer vanuit Spanje nam zowel in de categorie clementines alsook in de categorie satsuma's aanzienlijk toe. De smaak-eigenschappen van het citrus vielen vaker beter uit.

Citroenen
Het aanbod nam continu toe. Er stonden voornamelijk Spaanse aanbiedingen gereed, daarna volgden Zuid-Afrikaanse en Turkse importen.

Bananen
De handel verliep zeer wisselend, in de meeste gevallen daalden de prijzen licht vergeleken bij de voorgaande week.

Bloemkool
Duits aanbod bepaalden de handel. De afzet verliep in rustige banen, hoogtepunten waren nauwelijks merkbaar. Het aanbod was voldoende om de continue vraag te dekken.

Sla
Kropsla uit Belgische kassen werden tijdelijk duurder. Aan de ene kant had de kwaliteit van de offertes zich verbeterd, aan de andere kant nam de kwaliteit van de Duitse partijen juist af, waardoor de klanten liever voor het Belgische aanbod kozen.

Komkommers
Het seizoen van de Belgische, Nederlandse en Duitse partijen loopt daarentegen ten einde, de aanvoer beperkte zich aanzienlijk. De vraag was niet bijzonder groot en kon zonder problemen gedekt worden.

Tomaten
Bij de trostomaten vulden voornamelijk Albanese, Poolse en Duitse tomaten het assortiment aan dat door de Nederlandse en Belgische partijen bepaald werd. Bij de vleestomaten arriveerden de eerste Marokkaanse importen die de dominerende Belgische partijen vergezelden.

Bron: BLE

Publicatiedatum: