Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kiemproces eindelijk meetbaar met behulp van een camera

Sinds vorig jaar is het gebruik van gewasbeschermingsmiddel CPIC (isopropyl-3-chloorfenylcarbamaat of cloorprofam) bij wet verboden. Het was een praktische en goedkope oplossing om het kiemproces van aardappelen te beperken.

Professionals komen nu met tal van alternatieven en het is aan Franse Arvalis - Institut du Végetal - om de doeltreffendheid ervan te beoordelen en de aardappelindustrie, nu ze in de 'Post CIPC'-fase zitten, te ondersteunen.

Het aantal testen is de afgelopen jaren flink toegenomen en in het R&D-centrum van Villers-Saint-Christophe beschikken de Arvalis-teams over 20 kleine 'autonome' opslagcellen om de testen in uit te kunnen voeren. Voor elk monster berekenen de teams een kiemindex en tijdens de opslagperiode doen de teams op meerdere momenten diverse metingen.

Als onderdeel van de automatiseringswerkzaamheden van Arvalis  werd van de automatisering van deze lange en repetitieve metingen een prioriteit gemaakt.

Arvalis was al bekend met de expertise van Eurocelp ten aanzien van het opsporen en herkennen van defecten in aardappelen. Beide partijen kwamen ook met elkaar in gesprek over het wegvallen van het gewasbeschermingsmiddel. Dit heeft ertoe geleid dat de technische teams rond de tafel zijn gaan zitten om samen een aantal specificaties op te stellen.

Daarmee waren ze er echter nog lang niet, want het project kende niet 1, maar 2 fasen. In de eerste fase - de POC - of Proof Of Concept - testte en valideerde de technologische haalbaarheid van het idee. De tweede fase - ontwerp en fabricage - eindigde afgelopen juni met de levering van een prototype van de camera door Eurocelp in opdracht van Arvalis.

De resultaten zijn veelbelovend: de analysetijd is drie keer korter, de arbeidstijd is twaalf keer korter en de score is aanzienlijk beter herhaalbaar (zonder te hoeven veranderen van operator en zonder vermoeidheid). De precisiegraad is, ondanks de diversiteit in vorm en kleur van de kiemen, goed te noemen.

Voor meer informatie:
Luc Deroulers
Eurocelp SAS
Hôtel d'entreprises - Activité 9
13 Rue Marie Curie
10430 Rosières-près-troyes, Franrijk
+33 952 048 274
www.eurocelp.com