Ziv Dotan, MIKSHAR

Israël zal grotere vraag naar geïmporteerde groenten en fruit zien vanwege sabbatjaar

Israël staat over de hele wereld bekend om zijn export van groenten en fruit van goede kwaliteit, zoals citrus, avocado's, mango's, dadels, cherrytomaten, paprika's en ook aardappelen en zoete aardappelen, maar dit jaar zal het toch een beetje anders zijn. Het Israëlische nieuwe jaar begon op 7 september en dit jaar is het Shmita, een sabbatjaar waarin de Thora oproept om het land een jaar lang braak te laten liggen. Dit gebeurt om de zeven jaar.

"Dit betekent niet dat elke teler het land niet zal bewerken. Er zijn ook mensen met andere geloofsovertuigingen of die de Joodse wet minder strikt volgen. Zij zullen in het zevende jaar wel gewassen planten en oogsten. Het geldt ook alleen voor het land binnen de bijbelse landsgrenzen", legt Ziv Dotan, import- en exportmanager voor het VK bij Mikshar, een Israëlisch handelsbedrijf gespecialiseerd in groenten en fruit.

"Tijdens Shmita laten veel telers hun land braak liggen, terwijl anderen hun land 'symbolisch' verkopen aan anderen en het na een jaar terugkopen. Sommige consumenten zijn erg streng in wat ze eten en zullen alleen voedsel nuttigen met een certificaat dat het niet op het onder de wet vallende land is geteeld. Deze consumenten zijn bereid meer te betalen voor geïmporteerde producten. Ook worden tijdens Shmita de invoerrechten versoepeld voor erkende Shmita-importeurs om de prijzen laag te houden."

Groenten en fruit die worden geteeld door mensen die Shmita niet volgen, kunnen nog steeds worden geëxporteerd en ook in Israël worden verkocht.

Het Shmita-jaar is net begonnen en op dit moment zijn er goede voorraden van een aantal producten, zoals aardappelen, appelen en peren. Alles wat voor 6 september is geoogst, kan worden geconsumeerd.

"Rond december zal de import van groenten zoals tomaten, aardappelen, rode biet, courgettes, uien, wortelen enz. moeten toenemen en later zullen we ook appelen, peren, druiven en ander fruit moeten importeren."

Voor meer informatie:
Ziv Doltan
MIKSHAR
+44 7905 655 465
zivdotan@mikshar.com  
mikshar.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven