Tholen - "Een slijtageslag", zo noemt Giel Hermans de markt voor suikermais afgelopen septembermaand. Vandaag verwerkt de teler uit het Limburgse Kessel de laatste Hollandse mais van het seizoen en schakelt hij over op de nieuwe Spaanse oogst.
Eerste Spaanse mais
"Al met al is het een heel lastig seizoen geweest. We hadden al een erg nat en koud voorjaar en daar kwam toen nog hier in Limburg de watersnood overheen, waardoor we 15 hectare van de laatste zetting zijn kwijtgeraakt", blikt Giel terug. "Ondanks dat zijn we niet veel later met de oogst gestart als voorgaande jaren. Dat is ons geluk geweest. Wij waren erg vroeg, terwijl de rest van Nederland superlaat was. Dat heeft geresulteerd in een goede juli- en augustusmaand."
September was daarentegen van een andere orde. "Alles wat voor een maand gezaaid werd, was in tien dagen rijp. Dat we geen echt zomerweer meer hadden, kwam de afzet ook niet ten goede. Dat zorgde in september voor een overaanbod, desastreus lage prijzen. Gelukkig hebben we nog overschotten aan de diepvriesindustrie kunnen leveren en hebben we ook wat experimenten met gekookte mais gedaan. Maar zulke situaties moet je niet ieder jaar hebben."
"Normaal gaan wij tot 15 oktober door met het Nederlandse seizoen, maar toen we hier die wateroverlast hadden, heb ik meteen met onze Spaanse telers contact opgenomen of ze eerder konden gaan zaaien. Dat is gelukt, waardoor we nu een dag of tien eerder kunnen starten met de Spaanse suikermais. De mais ziet er erg goed uit. Het zijn weliswaar niet de volumes die in het voorjaar gedraaid worden, maar we kunnen zo in de herfst wel mooi aan de vraag van onze klanten voorzien."
Traditiegetrouw duurt het Spaanse seizoen tot begin december. "Daarna schakelen we dan over op Senegal. De komende tijd ga ik me oriënteren op de teelten in het Midden-Oosten. Ook daar wordt nogal wat suikermais geteeld en ik ben benieuwd of we die kunnen toevoegen aan ons pakket. Senegal is een goede leverancier, maar het is altijd fijn wat meer herkomsten achter de hand te hebben."
Ook op afzetgebied zijn er de nodige ontwikkelingen. Zo neemt volgens Giel de afzet in België de laatste jaren behoorlijk toe. "De verkoop ligt in België nog een aantal jaar achter op Nederland, maar men begint de suikermais steeds meer te ontdekken. Nu heeft men de voorkeur voor mais van eigen bodem, maar aangezien wij niet ver van de Belgische grens afzitten, valt dat goed te regelen. We zien goede mogelijkheden om de Belgische markt te betreden."
Het verkoopteam van Hermans Suikermais is deze zomer aangevuld met Con Storm, die na vele jaren bij Frankort&Koning zich zal bezig gaan houden met de sourcing en verkoop van de suikermais. "Hij heeft veel ervaring, in het bijzonder met de overzeese import en we zijn dan ook heel blij dat hij het team is komen versterken", besluit Giel.
Voor meer informatie:
Giel Hermans
Hermans Suikermais
Donk 1a
5995 PL Kessel
+31 (0)6 5475 7764
[email protected]
www.mielies.nl