Juan Manuel Ruiz, Proexport:

"Stijgende kosten vertroebelen vooruitzichten start Spaans broccoliseizoen"

Binnen enkele weken start weer de oogst van broccoli in Murcia, het belangrijkste teeltgebied voor deze groente in Spanje. Maar telers en exporteurs zijn bang dat het eens te meer een moeilijk seizoen wordt door de stijgende productiekosten. De sector heeft al een lastig jaar achter de rug en de vooruitzichten voor het nieuwe seizoen zijn allerminst hoopgevend.

"2020/2021 was gecompliceerd, want de vraag was erg grillig en de teeltcycli werden enigszins in de war gestuurd door slechte weersomstandigheden", vertelt Juan Manuel Ruiz Soler, voorzitter van de afdeling Broccoli en Bloemkool van de Murciaanse telersvereniging Proexport. "We konden maar laat en traag van start gaan, omdat onze bestemmingslanden door het mooie weer zelf nog vele hoeveelheden broccoli hadden. Pas na nieuwjaar ging het wat beter. Bovendien waren de opbrengsten in het eerste kwartaal van ons seizoen bijzonder goed, maar het gebrek aan consumptie en de lage prijzen wogen op de resultaten van de bedrijven."

"Het hele jaar door heeft het weer ons parten gespeeld. Zo werden wij hier begin januari geteisterd door de storm Filomena en in de bestemmingsmarkten was het dikwijls te warm voor de tijd van het jaar, wat daar een positieve invloed had op de teelt en een negatieve op de vraag", vertelt hij.

Dit jaar verwacht de voorzitter vergelijkbare of iets lagere volumes dan vorig seizoen. Op dit moment kan er zonder problemen worden aangeplant volgens de vastgestelde programma's.

"Als we rekening houden met het feit dat veel telers het afgelopen seizoen niet de resultaten behaald hebben die ze zouden willen, door factoren aan zowel aanbod- als vraagzijde, en met het feit dat toen al duidelijk werd dat de productiekosten konden stijgen, denken we dat er minder percelen zullen worden aangeplant voor de vrije markt. Dit type teelt heeft ook in het verleden al vaak catastrofale resultaten opgeleverd. Daarnaast verstoort het op bepaalde momenten ook het aanbod én de prijzen van de bedrijven die met programma's werken. Helaas hebben de kostenstijgingen zich effectief doorgezet en zijn de vooruitzichten voor de start van het seizoen helemaal niet hoopgevend."

De kosten zijn toegenomen voor elke fase in het productieproces. "Het materiaal dat we voor de teelt nodig hebben, energie, water, de pacht van de percelen en het verpakkingsmateriaal: alles is in prijs gestegen. In de huidige omstandigheden lijkt het misschien zelfs weinig zin te hebben de teelt op te starten. Vele bedrijven kunnen in ernstige problemen komen als we er niet in slagen om oplossingen te vinden. Bij het begin van het nieuwe seizoen kijken we al aan tegen een stijging van de kosten van ongeveer 25% en met het verstrijken van de weken lopen de kosten voor de inputs zelfs nog op", zegt Juan Manuel Ruiz.

"Zowel telers, afzetbedrijven en klanten zullen zich moeten aanpassen aan dit nieuwe scenario. Trouwens, het gaat hier waarschijnlijk om een wijdverbreid fenomeen dat alle sectoren van de economie op internationaal vlak treft. Enkel dialoog en gezond verstand zullen helpen om gezamenlijk deze spectaculaire stijgingen het hoofd te bieden, want aan teeltzijde hebben we noch de middelen noch het vermogen om daar op ons eentje een oplossing voor te vinden", geeft hij aan.

"We maken ons echt zorgen over deze escalatie van de kosten. We weten in de verste verte niet hoe of wanneer dit zal eindigen. Dat maakt het erg moeilijk om plannen op de lange termijn te maken. Het is van essentieel belang dat onze klanten meedenken met ons, want de teler kan dit probleem niet alleen aan. Als we er niet in slagen samen iets uit te dokteren, zal dit ons vele hoofdbrekens bezorgen én tot de ondergang leiden van een groot deel van de sector. En dat kan dan weer leiden tot een verstoord aanbod in de schappen en tot grote spanningen op de markt. De levensvatbaarheid van vele bedrijven en duizenden banen staan op het spel als men ons werk niet naar behoren waardeert en compenseert", zegt Juan Manuel Ruiz.

"Hoe hard bepaalde partijen ook proberen om de ernst van de situatie te minimaliseren, de huidige kosten- en productiestructuren zijn helemaal anders dan die van drie of vijf jaar geleden. Er is een update nodig en alles moet worden gewaardeerd. En het liefst op een verstandige manier, in onderling overleg en in overeenstemming met de hedendaagse realiteit", vraagt hij.

De verschuiving van de Noord- en Midden-Europese naar de Zuid-Europese oogst zal naar verwachting medio oktober plaatsvinden. "Op dit moment lijkt alles erop te wijzen dat de overgang tussen beide seizoenen correct zal verlopen. Maar het weer is natuurlijk altijd een factor om in de gaten te houden, want die kan ervoor zorgen dat de oogst iets vroeger, of net andersom, iets later van start gaat. Want als we in hetzelfde schuitje belanden als in het laatste kwartaal van vorig jaar, dan wordt het ontzettend moeilijk voor de teeltbedrijven."

Murcia is een bevoorrechte regio als het op de teelt van broccoli aankomt. De omstandigheden zijn er perfect en vind je niet zo gauw in andere delen van Spanje. "Er zijn gebieden die op bepaalde tijden een aanvulling kunnen vormen op onze volumes, maar iedereen is zich goed bewust van de nieuwe situatie en we weten dan ook dat velen voor andere teelten hebben gekozen die meer zekerheid bieden op het behalen van winstmarges of die op een betere waardering kunnen rekenen bij hun klanten", zegt de afdelingsvoorzitter van Proexport.

De regio Murcia beschikt over een broccoli-areaal van ongeveer 21.000 hectare en de totale opbrengst wordt geraamd op meer dan 300.000 ton, waarvan vorig jaar zo’n 235.000 ton geëxporteerd werd, goed voor bijna 75% van de totale Spaanse broccoli-export. Het resterende deel is bestemd voor de versmarkt in Spanje en voor de diepvriesindustrie.

Voor meer informatie:
Juan Manuel Ruíz
Proexport
Av. Ronda de Levante, 1 Entlo.
30008 Murcia (Spanje)
+34 968 271 779
proexport@proexport.es 
www.proexport.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven