Pieter de Ruiter en Oscar van Turenhout, 4Fruit Company:

"Moeizame afzet eerste Spaanse groenten door Hollands aanbod, Spaanse kaki-aanvoer nog erg onzeker"

Tholen - De eerste Spaanse kasgroenten komen alweer op de markt, maar van een gretige afname is volgens Pieter de Ruiter van 4Fruit Company uit Ridderkerk nog geen sprake.

"Holland heeft nog zat handel en door het mooie, droge weer in Spanje komen daar de producties al goed op gang. We kregen al de eerste aanvoer van Spaanse paprika's, maar de vraag blijft nog achter. Ook de eerste Spaanse komkommers kunnen nog niet op al te veel vraag rekenen. Aubergines zijn daarentegen wel redelijk geprijsd. De tomatenmarkt in Nederland is de afgelopen weken eigenlijk voortdurend goed geweest, ook als gevolg van de virusdruk. Ik verwacht dat de tomaten ook wel goed aan de prijs zullen blijven tot Spanje de handel helemaal overneemt", aldus de importeur.

Ook het Spaanse kaki-seizoen is alweer gestart met de vroege soorten. "We hebben de eerste platte soorten zoals Tone Wase alweer verkocht. Volgende week gaan we van start met de echte persimmonvariëteiten, zoals Rojo Brilliante", vertelt Oscar van Turenhout. "Hoe groot de aanvoer van de Spaanse kaki's zal zijn is nog erg onzeker. Door de gevolgen van de schimmelziekte waren de opbrengsten al 20-25% lager geraamd en afgelopen weekend is er in de kakiteeltgebieden ook nog eens storm, hagel en regen geweest. De gevolgen hiervan zijn nog niet helemaal duidelijk, maar gaan ongetwijfeld invloed hebben. Nu is wat minder aanvoer niet altijd slecht voor de prijsvorming, maar we hopen wel voldoende beschikbaarheid te hebben om onze programma's in te vullen."

De Tone Wase werden afgelopen weken voor prijzen rond de 8-10 euro verkocht. De prijs van de  populaire Rojo Brilliante-variëteit zal bij aanvang komende week rond de 12 euro liggen. De vraag naar kaki's is volgens Oscar de laatste jaren vrij stabiel. Het zijn veelal dezelfde klanten die erop terugkomen, met name vanuit de etnische hoek. De laatste jaren leveren wij ook kaki's aan school- en werkfruit en dat is een leuke afzettak erbij. Als de kinderen kaki's leren eten, gaan ze er hopelijk thuis ook om vragen!"

Voor meer informatie:
Pieter de Ruiter / Oscar van Turenhout
4 Fruit Company
Handelsweg 30
2988 DB Ridderkerk
+31 (0)180 641902
pr@4fc.nl / ot@4fc.nl 
www.4fruitcompany.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven