Kees Havenaar (Frutas Luna): "Spaanse tuinders gebaat bij hoge gasprijzen in Nederland"

"Jaarlijks grotere aanplant specialties in Almería"

Tholen - Het Spaanse groenteseizoen staat weer op punt van beginnen bij Frutas Luna. Toch maakt Kees Havenaar in zijn vooruitblik eerst een uitstapje naar de Canarische Eilanden (La Palma). "Wat daar op het moment gaande is door de vulkaanuitbarsting is heel erg triest. Honderden hectares aan bananenplantages, die verloren gaan door de lava, de as en het watertekort. Wij zien hier de beelden voorbij komen en daar wordt een mens niet vrolijk van. Naar schatting zal de bananenoogst 30% lager uitvallen. En 35-50% van de werkgelegenheid op dit eiland is direct verbonden met de agrarische sector. Wij van Frutas Luna willen daarom graag de mensen daar een hart onder de riem steken!"


Kees (rechts) met een telers voor het pand van Frutas Luna

"Wat er dit seizoen in Almería gaat gebeuren, weet niemand", vervolgt Kees. "Het is voor ons zoals altijd koffiedik kijken. Er zullen waarschijnlijk iets minder tomaten zijn, ik denk zo’n 3% minder. Dit is hoofdzakelijk naar de paprika gegaan, beetje courgettes en aubergines. Het komkommerareaal blijft toch wel hetzelfde. Wel merken we dat er elk jaar wat meer specialties worden aangeplant. Dan heb ik het over Palermo (met name groen), mini-komkommers en op kleine schaal pepers. Maar als je die laatste teelt niet onder de knie hebt, kom je snel van een koude kermis thuis. Het zaad is erg duur, er is veel handwerk mee gemoeid en met de prijzen van de laatste jaren komen ze moeilijk door de bocht."

"Verder is hier in Spanje / Almeria alles duurder geworden. De lonen, de energiekosten (daarin zijn we het duurste land van Europa). En de kosten van materialen als karton zijn met 30% gestegen, de palletprijs is zelfs bijna verdubbeld! Dat moeten we op één of andere manier weer terugverdienen. De contracten zijn niet hoger geprijsd dan andere jaren, maar de kosten wel, dus het zal er niet makkelijker op worden. Nu is hier maar de hoop dat het vroeg koud gaat worden in Nederland en hier ook, dan gaat vanzelf de prijs omhoog. Want laten we wel wezen, Almería is dan gebaat bij de hoge gasprijzen. Dat is niet leuk voor menig teler in Nederland, maar de een zijn dood is de ander zijn brood."

"Voor ons bij Frutas Luna zijn de vooruitzichten goed. We hebben een paar leuke dingen op het oog, een paar nieuwe producten zoals knoflook, we zijn de Covid en de Brexit goed doorgekomen, dus geen reden tot klagen. We gaan er met veel zin weer tegenaan. Als de Nederlandse importeurs dat ook gaan doen, dan komt het helemaal goed", besluit Kees lachend.

Voor meer informatie:
Kees Havenaar
Frutas Luna
+34 950 178 653 
kees@frutasluna.com
www.frutasluna.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven