Tholen - Het Italiaanse druivenseizoen laat weer een heel ander beeld zien dan afgelopen jaar, zo constateert Lucien de Wit van LuBa Fresh na bezoek aan zijn leveranciers in Sicilië en Puglia. "Andere jaren hadden deze regio's te kampen met veel regenperiodes. Dit jaar is het extreem warm. Dit levert gemiddeld wel een 30% hogere productie op, maar door de 'versuikering' houd je uiteindelijk een vergelijkbaar volume geschikte druiven over als vorig jaar."

Lucien te midden van de drie broers van partner Greva

"De smaak van de druiven is wel voortreffelijk, maar de maat- en kleurvorming is dit jaar wat minder. Met name de rode druiven bleven bij de start van het seizoen achter in de kleuring omdat de nachten te warm waren", vertelt de importeur. "Het is dan ook bizar warm. De temperatuur bij het oogsten is momenteel rond de 40 graden. Normaal beginnen de telers om 6 uur met oogsten, maar door de hitte beginnen ze momenteel om half 4 's morgens al."


Kwaliteitscontrole bij het pakstation van La Pernice - Tura - Puglia

"Tot op heden valt de consumptie van druiven in Europa nogal tegen, de export lijkt zo'n 20% lager te liggen dan vorig jaar. Toch heb ik vertrouwen in een opleving de komende weken. Vanaf half september breken normaliter de goede druivenweken aan. Het zomerfruit is dan van de markt en dat belooft nog wat voor september, oktober en november!"

Het bekende kwaliteitsmerk Bergware is in Nederland verkrijgbaar bij LuBa Fresh. Lucien (rechts) met de huidige generatie Cantatore: zoon Antonio (jr) en Vader Vicenzo  

"Hopelijk leven dan ook de prijzen wat op. Die liggen nu op een wat te laag niveau. Het seizoen van de Victoria's is afgerond. De Italia-druiven worden momenteel voor een prijsniveau tussen de 11 en 13 euro verkocht voor 7 kilo, de prijs van Red Globe en de blauwe druiven schommelt rond de 10-11 euro en de pitloze worden voor 2 euro per kilo verkocht. Italië is nu de grootste aanbieder op de markt. Griekenland stuurt dit jaar niet veel naar Nederland en van de marktsituatie rond de Spaanse druiven ben ik zelf niet op de hoogte."

Voor meer informatie:
Luciën de Wit
LuBa Fresh
Tel: +31 (0)77 777 7715
Mob: +31 (0)6 4127 3443
L.deWit@LuBaFresh.com  
www.LuBaFresh.com