Koele zomer zorgt voor verlate pompoenenoogst

Tholen - Langzaam maar zeker start nu ook het seizoen van de pompoenen, maar door het koude en natte zomerweer is er zeker twee weken later met de oogst begonnen. "We hebben zon nodig",  zegt pompoenenteler Chris Poelen van Groentenhof Poelen, die nu bezig is met de oogst. "De pompoenen hebben nog ontiegelijk veel loof, normaalgesproken is dat al wel voor een groot deel afgestorven, wat het oogsten wel wat makkelijker maakt. De oogst kan nu al wel beginnen, maar eerst moet dat loof weg, dan moeten de pompoenen nog blijven liggen zodat ze kunnen bijkleuren, ze zien er nu nog te flets uit. Ik kan al wel wat doen, maar ik moet nu vooral nog geduld hebben", zegt Chris. 

"Dan zit je met tien ton pompoenen in je maag"
Vorig jaar bleef de teler zitten met zo'n 10.000 kilogram aan pompoenen, omdat ze niet voldeden aan de supermarktspecificaties. Door de droge zomer vielen ze wat te klein uit, maar aan de kwaliteit mankeerde niets. Dit item werd groots meegenomen in de media en daardoor kon Chris via verschillende kanalen zoals 'Breda Maakt Mij Blij' toch de pompoenen afzetten. "Ik kan in ieder geval zeggen dat de kwaliteit van de pompoenen dit jaar echt goed is", zegt de teler. "Het lijkt erop dat de kalibers dit jaar juist weer wat groter uitvallen doordat er meer dan genoeg regen is gevallen. Echt goed zicht heb ik er niet op, hoor, al dat loof dat hangt er nog voor." 

Nu té rustig, straks té druk
Ongeveer tachtig procent van de teelt zijn eetbare pompoenen en de andere twintig procent wordt verkocht voor de sier. Daaronder vallen ook de pompoenen die worden verkocht voor Halloween. "De oogst is al twee weken verlaat en nu is het hopen op zon en geduld hebben tot de pompoenen voldoende zijn bijgekleurd", zegt de pompoenenteler. "Halloween wacht niet tot ik klaar ben met oogsten. Dat betekent dat alles wat we nu rustig aan doen, straks dubbel zo hard ingehaald moet worden.”

Tot nu toe is eigenlijk elk jaar nog de populariteit van de pompoen gestegen en daarmee ook de vraag naar het product, maar dit jaar ziet Chris dat de markt zich wat aan het stabiliseren is. "Zonder afzet zou je sowieso niet moeten beginnen met de teelt van pompoenen. Zorg eerst voor de afzet voor je start met de teelt", besluit de teler.

Voor meer informatie:
Chris Poelen
Groentenhof Poelen
Derdebaan 12
6561 KH Groesbeek
+31 (0)6 273 37 133
info@groentenhofpoelen.nl 
www.groentenhofpoelen.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven